PODIJELI
Na oduševljenje građana, Grad Sveti Ivan Zelina uskoro dobiva svoj Aquapark. Zelinski bazeni nekada su bili ponos i dika toga gradića, najljepši u kontinentalnoj Hrvatskoj, no posljednjih 12 godina potpuno su zapušteni i nefunkcionalni. No, kako je rekao gradonačelnik Hrvoje Košćec, agonija u vezi s nesretnim bazenima uskoro prestaje.
– Prošle godine u listopadu predstavili smo idejno rješenje Aquaparka, a nedavno i idejni projekt koji uključuje taj glavni objekt sa svim popratnim sadržajima. Ukupna površina Aquaparka je 4,5 hektara, no u prvoj fazi objekt s bazenima nalazit će se na površini od 1 hektara – izvijestio nas je gradonačelnik.
Iako se u kampanjama posljednjih desetak godina  naveliko razglabalo o bazenima, do sada se još nitko nije ozbiljno primio posla i lopate. Izrada glavnog projekta potrajat će još tri mjeseca, dok na snagu ne stupi novi urbanistički plan, no ipak, rješenje najvećega problema – 50-godišnje koncesije – prvi čovjek Grada uspio je bezbolno riješiti.
Megalomanski projekt pao u vodu
– 2005. godine potpisan je ugovor s investitorom Termalna Riviera, prema kojemu je trebalo raditi  veliki bazenski kompleks koji je uključivao dva hotela (jedan s tri i jedan s pet zvjezdica), otvorene i zatvorene bazene, hotele, nogometni teren – priča Košćec te ističe: – Trebao je to biti megalomanski projekt vrijedan više od 35 milijuna eura, no ubrzo je sve prestalo funkcionirati.
Kako doznajemo, investitor je odjednom odustao od investicije, a to je uzrokovalo mnoge probleme.
– Koncesija je izdana na rok od 50 godina i bilo je vrlo teško raskinuti taj ugovor. Sudski spor stajao bi nas više od 50 milijuna kuna pa smo se nekako dogovorili, raskinuli ugovor i platili stvarne troškove u iznosu od tri milijuna kuna – objašnjava gradonačelnik.
Jedini pravi Aquapark
Vrijednost novoga projekta Aquaparka procjenjuje se na oko pet milijuna eura, dakle, mnogo manje od neuspjelog megalomanskog projekta. Ovaj će projekt sigurno biti uspješan, uvjeren je gradonačelnik, jer je i postavljen na realnim osnovama. Iako u krugu od 200 kilometara ima nekoliko toplica poput Tuheljskih i Varaždinskih, termi Jezerčice i ostalih kupališta, ovo će ipak biti jedini pravi Aquapark.
– Najbliži Aquapark je Istralandia u Istri, a naš bi bio i blizu Zagreba. Počet će se graditi u četvrtom kvartalu godine, a bit će gotov za godinu dana – kaže Košćec.
Kupanje tijekom cijele godine
Ideja je da kompleks funkcionira cijelu godinu jer je samo 20 posto objekta vezano za bazene kojih će biti pet, a ostalo zauzimaju lokali, restorani i noćni klub.
– U kompleksu će biti jedan plivački bazen dug 25 metara, zatim malo plići bazen Aqua gim, dubine oko 90 cm, dva manja bazena s hidromasažom, jedan dječji bazen s dvorcem i sedam tobogana te bazen s četiri velika tobogana. Planira se sagraditi zgrada L oblika, gdje bi se u prizemlju kupovale ulaznice, a na katu objekta nalazila bi se tri lokala, u kojima bi gosti uživali u wellnessu, fitnessu, sauni, ali i noćnom klubu. Bit će tu i restorana, fast fooda… – pojašnjava čelnik Grada.
Upad za svačiji džep
– Nije nam u interesu postaviti visoke cijene, odnosno imati elitni kompleks u koji nitko neće htjeti doći. Cijena bi trebala biti 50 kuna za odrasle, s popustima za djecu te popustima za obiteljske i godišnje karte. Siguran sam da će cijena karata biti vrlo popularna – zadovoljno priča prvi čovjek Zeline koji je odlučio uzeti stvar u svoje ruke.
Građani Zeline, nastavlja, jedva čekaju gradnju bazena kojima su se nekad tako ponosili. Bilo je to idealno ljetovalište s auto-kampom, koji je predviđen i u novome projektu. Na raskrčenom prostoru oko bazena predviđena je i gradnja hotela, u kojemu će biti i zatvoreni bazeni koje će koristiti njegovi gosti.
– Nekad su se ovdje nalazili suvenirnica, restoran i auto-kamp koji je tijekom cijele godine bio doslovno krcat. Svi smo se kupali na ovim bazenima, ovdje su počele i mnoge ljubavi, održavale se svadbe… Riječ je o uistinu prekrasnome mjestu okruženom hrastovom šumom i nevjerojatnim mirom – prisjeća se Košćec s nostalgijom.
Naime, za Zelinu se nekad znalo. Dolazili su brojni turisti, a Zagrepčani su tamo, upravo zbog bazena, gradili svoje vikendice, a u auto-kampu tijekom zime ostavljali svoje kamp-kućice da bi bili sigurni da ih mjesto čeka. Zelinčani godinama sa suzom u oku gledaju kako taj biser propada, no sada mogu mirno čekati kraj godine kad će njihovo omiljeno okupljalište ponovno zabljesnuti u svome punom sjaju.
PODIJELI