PODIJELI

Prva domaća Go Green “pametna tržnica” otvorena je u Sigetu. Na prostoru od 800 metara četvornih domaći mali proizvođači, u prvom redu obiteljski obrti, OPG-ovi i manje tvrtke, izravno nude svoje proizvode na jednome mjestu, cijeli dan te u kontroliranim uvjetima.

Alan Slapar, voditelj projekta, istaknuo je da tržnice u Zagrebu imaju dugu tradiciju, postale su neizostavan dio gradskog identiteta, a i turistima su zanimljive. One, kako je rekao, nisu samo mjesto nabave namirnica, nego i  druženja, a sada uz Go Green i mjesto na kojemu domaći mali proizvođači hrane i pića mogu lakše do kupaca, a kupci do kvalitetnih domaćih proizvoda.
Do sada je u Go Green uključeno 700 proizvođača hrane, ali njihov broj se stalno povećava jer se svaki dan javljaju novi proizvođači koji svoje proizvode žele ponuditi na domaćem tržištu.

Mali obiteljski proizvođači, posebno oni ekološki i biodinamički, ne kriju zadovoljstvo jer su svjesni kako je otvaranje ove tržnice jedini način, uz osiguran marketing i prodaju, da dođu do većeg broja gradskih kupaca jer su vrata velikih trgovačkih kuća i šoping centara za njih zatvorena. Kupci, pak, mogu sada biti sigurni da kupuju kvalitetnu robu jer sama eko-markica na proizvodu nije jamac njegove kvalitete.

Važno je naglasiti i suradnju s internetskom trgovinom eKupi jer je riječ o web platformi koja omogućuje pristup velikome broju kupaca. Osim znatnih ulaganja u proteklih sedam godina, danas je eKupi, po svom opsegu poslovanja, broj jedan među web trgovinama u Zagrebu, ali i šire.

Ilija Matić, voditelj web trgovine eKupi, rekao je kako, uz mnoge prednosti koje nude svojim kupcima koji iz udobnosti vlastitih domova mogu naručiti domaće proizvode naših proizvođača hrane i pića, sada imaju priliku i upoznati male obiteljske proizvođače na jednome mjestu te robu, prije svega voće i povrće, i vidjeti i pomirisati.

Kad je riječ o zdravstvenoj ispravnosti hrane, što postaje sve važnije pri izboru potrošača, kupci mogu biti sigurni da je riječ o domaćem proizvodu koji je zdravstveno ispravan jer je za to zadužen Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Ako kupci smatraju da je određeni proizvod sumnjiv, bez obzira na njegovu deklaraciju, mogu ga odložiti na za to predviđeno mjesto i taj će proizvod biti poslan na testiranje u Zavod. Grad Zagreb i Županija znatno su pripomogli realizaciji ovoga projekta, u prvome redu organiziranjem informativne radionice o njemu jer upravo je edukacija proizvođača najvažniji segment rada s malim proizvođačima.

Nakon Zagreba, slijedi otvaranje pametnih tržnica i u drugim gradovima.

PODIJELI