PODIJELI

Iz profila na Twitteru dosad poznatih kandidata za gradonačelnika Grada Zagreba jasno se vidi da im baratanje društvenim mrežama nije jača strana te da im je takva komunikacija s biračkim tijelom daleko u drugom planu.

Buntovnik bez razloga

Korištenje društvenih mreža u svrhu političke promidžbe za zapadni je svijet osnovni alat. Osim mogućnosti da svoju političku poruku prenesu široj javnosti, društvene mreže postale su pokazatelj transparentnosti i svakodnevnog političkog jezika. Primjerice, mnogima bi nova američka administracija bila mnogo veći misterij da predsjednik Donald Trump nije toliko sklon Twitteru, najčešće u gluho doba noći. Nažalost, neki hrvatski političari tu lekciju još nisu svladali.
Za početak, kandidat stranke MOST Marko Sladoljev uopće nema profil na spomenutoj društvenoj mreži. Nezavisna kandidatkinja Bruna Esih nedavno je otvorila profil, ali objave su joj i dalje skrivene od javnosti. Usprkos imidžu mladog političkog buntovnika koji voli iskušavati nove pristupe, tek je mrvicu aktivniji kandidat Živog zida Ivan Pernar, njegova posljednja objava na Twitteru osvanula je 5. studenoga prošle godine. Riječ je o fotografiji koja je preko noći postala viralni hit u Hrvatskoj i šire, no nakon toga – ništa. Zanimljivo, neki mediji upravo su njega tada počastili nazivom hrvatski Trump, no to je bilo kratkoga vijeka.
Nimalo bolji nije ni novi kandidat HDZ-a Drago Prgomet koji se posljednji put oglasio na Twitteru davnog 5. listopada 2016., no njegova je kandidatura i stigla posljednja.

Dame zavladale Twitterom

Ipak, kvalitetan angažman na društvenim mrežama itekako se vidi kod HNS-ove kandidatkinje Anke Mrak-Taritaš te nezavisne kandidatkinje Sandre Švaljek. Na njihovim profilima mogu se redovito naći domišljate objave na račun njihova najvećeg političkog protivnika, ali i šale na vlastiti račun.
Mrak-Taritaš nije se ustručavala objaviti fotografiju na kojoj je u prijateljskom društvu predsjednika SDP-a Davora Bernardića na izvještajnoj skupštini DVD-a Zapad, iako joj Bernardić još nije dao službenu potporu kao zajedničkoj kandidatkinji zagrebačke ljevice. Nisu joj strane ni pošalice s novinarima ili predizbornim obećanjima trenutačnoga gradonačelnika.
S druge strane, Švaljek nastavlja istim tempom, ali s još više detalja o svojim javnim istupima. Izuzmemo li povremena bockanja sadašnjega gradonačelnika, profil je prije svega usmjeren na to da biračima približi za što se to ona točno zauzima.
Nije slučajno da su te dvije dame glavna prijetnja Milanu Bandiću.

Bandić u službi službenih stranica

Kad smo već spomenuli trenutačnog zagrebačkog gradonačelnika, neobično je da Bandić nije iskoristio prigodu da kvalitetno replicira svojim virtualnim suparnicama, čemu je itekako sklon u stvarnome životu.
Odgovor se možda krije u činjenici da je gradonačelnikov osobni profil postao ponovno aktivan 13. ožujka ove godine, nakon stanke koja je trajala punih 10 mjeseci. Zlobnici će reći da mu treba vremena da se uhoda…
E da, građani na Bandićevu profilu sada mogu naći iste servisne informacije koje se nalaze na službenim stranicama Grada Zagreba.

PODIJELI