PODIJELI

Da centar konačno dugoročno izgleda uredno i reprezentativno, nastojat će se osigurati premazom na fasadi prizemlja koji u uvjetima propisuje gradska odluka. Taj se premaz može prati pa bi tako bio riješen i problem žvrljotina, takozvanih grafita, koje bodu oči i sramota su za grad

Zgrade u gradu, u prvome redu one u Donjem gradu, dobit će novo ruho, a obnova njihovih pročelja počet će još ove godine. Odlukom o sufinanciranju pročelja stambenih zgrada Grad je omogućio sufinanciranje od čak 80 posto, što je motiviralo suvlasnike na ulazak u skupu investiciju obnove ovojnica zgrade. Gradonačelnik Milan Bandić tvrdi da je riječ o najboljem projektu u 17 godina.

– Izmijenit ćemo sliku i lice Zagreba. Obnova će trajati šest do osam godina, stajat će dvije milijarde kuna, a trebalo bi biti obnovljeno 50.000 stanova, 5.000 zgrada za 200.000 ljudi – objasnio je Bandić koji očekuje i uzlet građevinskog sektora te je stoga projekt nazvao zagrebačkim New Dealom.

Iako je Odluka usvojena u Gradskoj skupštini prošli utorak, u gradsku upravu već je stiglo čak 3.000 zahtjeva kao odgovor na javni poziv gradonačelnika za iskazivanjem interesa. Međutim, s obzirom na to da uvjete koje je on predložio nisu prihvatili gradski zastupnici, Bandić je uputio još jedan poziv suvlasnicima da ponovno prijave svoje zgrade za obnovu da bi se ispunili novi uvjeti, no to, kako je istaknuo, nipošto ne znači da već pristigle prijave nisu valjane.

Bandićeva je ideja bila grad podijeliti u tri zone te radove sufinancirati s 20 do 80 posto, ali kako se s tim nisu složili njegovi koalicijski partneri iz HDZ-a, odlučeno je da se radovi na obnovi sufinanciraju sa 60 posto za dvorišna i 80 posto za ulična pročelja, bez obzira na to o kojemu je dijelu grada riječ.

HDZ-ov predsjednik Skupštine Andrija Mikulić argumentirao je kako, možda slijedom logike da ni građani bez djece ne bi trebali sufinancirati vrtiće, “nije u redu da građani s rubnih dijelova plaćaju fasade u centru”. No, bez obzira na činjenicu da su uvjeti povoljni za sve građane, oni će na investiciju dodatno motivirati vlasnike stanova u Donjem gradu jer se to područje mora prijaviti za sufinanciranje koje daje Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Fond, koji radove sufinancira sa 60 posto, propisuje da se obnovom postigne energetska ušteda od 50 posto. Time su zakinute zgrade u zaštićenoj zoni jer konzervatori dopuštaju minimalne intervencije, primjerice, samo na dvorišnoj fasadi, pa je veoma teško izolirati zgradu da bi se postigla propisana ušteda.

Gradskim programom obuhvaćeno je i sufinanciranje toplinske izolacije. Radovi na zgradama Donjega grada skuplji su i stoga što podrazumijevaju restauratorske radove i posebne materijale na uličnom pročelju. Primjerice, obnova prednjeg i stražnjeg pročelja na zgradi u nizu, ovisno o veličini zgrade, stoji oko milijun kuna, što je prevelika investicija za suvlasnike jer u pravilu znači preskupu pričuvu, a to je pak razlog što većina fasada u centru grada propada, a komadi žbuke padaju na pločnik i ugrožavaju prolaznike.

Gradskim sufinanciranjem njihova investicija svest će se na nekoliko stotina tisuća kuna, zbog čega će mnogi ipak morati povećati pričuvu, no ne previše.

Da centar konačno dugoročno izgleda uredno i reprezentativno, nastojat će se osigurati premazom na fasadi prizemlja i videonadzorom koje u uvjetima propisuje gradska odluka. Videonadzor će također Grad sufinancirati s 80 posto, najviše s 5600 kuna s PDV-om, a cilj je postići da vandali unaprijed odustanu od uništavanja fasada, odnosno da ih policija lakše pronađe. Premaz se, pak, može prati pa će tako lakše biti ukloniti žvrljotine, takozvane grafite, koje bodu oči i sramota su za grad.

Sufinanciranje ne obuhvaća zahvate obnove na krovu, nabavu novih prozora, vrata, ostakljenih stijena i slično, koji se ugrađuju u ili na vanjski zid ili rub zgrade prema negrijanom prostoru, zatim sanaciju kapilarne ili temeljne vlage te konstruktivne sanacije zgrade.

Prijave koje su pristigle prema prvom gradonačelnikovu prijedlogu već su u postupku obrade, a prioritet će biti zgrade čije su fasade oštećenije, koje postavljaju toplinsku izolaciju, ugrožavaju prolaznike, imaju spomenički status te starije zgrade. Nakon isteka 45 dana, odnosno kada završi aktualni javni poziv, bit će utvrđena lista prioriteta zgrada za obnovu, a oni s početka liste dobit će rok od devet mjeseci da prikupe svu potrebnu dokumentaciju. Kako prijavitelji budu kompletirali svoje prijave, tako će za svaku od njih biti raspisan natječaj za izvođenje radova. S obzirom na to da neke zgrade već imaju spreman veći dio dokumentacije, realno je da će prve skele biti postavljene već tijekom ljeta.

Ograničenje za ovogodišnju obnovu su i predviđena sredstva u proračunu gdje je za tu namjenu osigurano 30 milijuna kuna, što je dovoljno za pedesetak zgrada. No, iako Bandiću kritičari iz koalicije i oporbe zamjeraju da je obnovu fasada pokrenuo kao predizborni projekt, činjenica je da golem interes koji su pokazali građani obvezuje i idućega gradonačelnika, ma tko on bio.

Osim obnove pročelja, Grad se upustio i u ozbiljan obračun s grafitima. Priprema se odluka kojom bi taj problem trebao biti riješen, o čemu bi zastupnici trebali raspravljati idući mjesec. Ideja je očistiti žvrljotine, potaknuti nanošenje antigrafitnog premaza na “zdrave” zgrade te prevenirati vandalstvo postavljanjem kamera. Grad će sufinancirati 80 posto troškova premaza i postavljanja videonadzora na pročelja zgrada te 60 posto za ostatak fasade, a za čišćenje “grafita” sufinanciranje je u 80-postotnom iznosu.

PODIJELI