PODIJELI

Prema novoj regulaciji prometa, prijevoz taksijem bit će jeftiniji stanovnicima istočnoga Zagreba, a putnici iz centra i sa zapada plaćat će više.

Otvorenjem novog terminala Zračne luke “Franjo Tuđman” na velikogoričkom Plesu na snagu stupaju i nove regulacije prometa. Idući tjedan trebala bi se zatvoriti dosadašnja cesta prema terminalu, odnosno dio Fizirove ulice koji se veže na velikogoričku cestu iz smjera Zagreba. Pristupanje zračnoj luci bit će isključivo iz smjera Kosnice, točnije, s istočne obilaznice prije, odnosno poslije Domovinskog mosta.
Osim problema lokalnog stanovništva, od kojih su mnogi zaposleni u zračnoj luci, a koji će sada trebati putovati dodatnih 10-ak kilometara kako bi došli do posla koji im je doslovno pod nosom, postavlja se pitanje i prijevoza taksijem.
– Na nas to ne utječe mnogo. Mi vozimo iz Zagreba na aerodrom, Velika Gorica je drugi grad i nemamo koncesiju odvoziti putnike s aerodroma – rekao je Tomislav, vozač Radio Taksija.
Istina je da zagrebački taksisti nemaju dozvolu stajati u prostoru zračne luke i prevoziti putnike. Tu dozvolu imaju jedino velikogorički vozači kojima, smatra Tomislav, najviše i šteti zatvaranje dosadašnje ceste prema terminalu.
– To je cesta za vojsku i vatrogasce. Mi taksisti imamo pravo prolaziti njome, ići na posao i s posla, ali ne sa strankama u autu – objasnio je Damir, vozač VG taksija. – Kažnjivo je i ne isplati se riskirati, dobro je što smo ovo uopće izborili – dodao je. Kršenje dogovora između vojske i velikogoričkih taksista značilo bi zabranu pristupa zračnoj luci svima njima, što bi rezultiralo većom neplaćenom kilometražom i konačnim minusom, ili većim cijenama taksija.
Oba taksista ističu da će u slučaju prijevoza preko Kosnice do Domovinskog mosta, umjesto uobičajenom rutom preko Fizirove ulice, skočiti cijena taksi prijevoza. Jeftinije će biti isključivo stanovnicima istočnoga Zagreba, Ščitarjeva, Kobilića i okolnih mjesta u okrugu Velike Gorice.
Vožnja do centra i zapadnoga dijela grada trajat će dulje, a samim time i cijena prijevoza bit će veća.
– Proći će i šest mjeseci dok ljudi ne shvate da ih se ne vara – istaknuo je Tomislav te dodao kako bi bilo idealno otvoriti novu cestu, ali i dosadašnju ostaviti slobodnom za prolaz. Njegov kolega Damir s time se ne slaže te tvrdi da je sigurnost putnika Zračne luke ipak najvažnija. – Bila bi prevelika gužva, ne bi funkcioniralo, zamislite da se nešto dogodi pa kako bi prošla policija – kaže.
Ipak, i Damir je svjestan da će trebati proći određeno vrijeme da se putnici naviknu, uostalom, kako je rekao, „ne može se svima udovoljiti“. Prema njegovoj procjeni, prijevoz bi stajao 20-ak kuna više, što je premalo da bi riskirao i prekršio dogovor o nesmetanom dolasku i odlasku na posao.
– Nije taksi za svakoga – zaključuje Damir. Svjesni su toga i gradonačelnici Barišić i Bandić pa je otvorenjem Zračne luke otvorena i nova autobusna linija broj 290 koja vozi od Kvaternikova trga do Zračne luke, preko sporne ceste i kroz centar Velike Gorice.

PODIJELI