PODIJELI

Pokrenuta je internetska peticija za bolje uvjete u zagrebačkom vrtiću Remetinec, a okidač za inicijativu bilo je više događaja u kojima se ravnateljicu vrtića Mericu Matijević optuživalo za zlostavljanje zaposlenika i pritisak na roditelje.

Optužbe protiv ravnateljice još nisu službeno potvrđene, no peticija je u samo tjedan dana od objavljivanja 11. ožujka skupila gotovo 750 potpisa.

Pokretačica peticije Gordana Miškulin, predsjednica Udruge građana Lanište i bivša članica Upravnoga vijeća vrtića, redovito je istupala u medijima. Miškulin tvrdi da su vrtić Remetinec i druge ustanove za predškolski odgoj prepuštene samovolji ravnatelja, što za roditelje znači manjak transparentnosti, djeci lošiju prehranu, nezadovoljstvo teta i slično.

U obranu ravnateljice stao je pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Ivica Lovrić koji tvrdi da su pritužbe roditelja bile na primanje, odnosno odbijanje određenoga djeteta da se upiše u vrtić Remetinec te da nije bilo zamjerki na tete i ostale zaposlenike. Također, napominje kako je Agencija za odgoj i obrazovanje 2011. godine napravila uvid u rad ravnateljice te da nisu pronađene nikakve nepravilnosti.

U veljači 2016. nadzor je provela i prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, no jedina zamjerka je, kako tvrdi Lovrić, bila da vrtić pohađa više djece nego što to dopušta državni pedagoški standard.

Vrtići su već dulje vrijeme tema političkih suparnika u gradu. Tako je gradska oporba u travnju prošle godine plasirala podatak da Grad Zagreb za prehranu predškolaca izdvaja 9 kuna po obroku. Iako su Bandić i Lovrić demantirali taj podatak, rad zagrebačkih vrtića došao je pod još strože povećalo javnosti.

PODIJELI