PODIJELI

28. 3. 1939.

Završio Španjolski građanski rat

Prije 78 godina završio je trogodišnji Španjolski građanski rat. Falange generala Franca pobijedile su snage koje su podržavale legalnu republikansku vladu. U postrojbama koje su se borile za republiku bili su i brojni internacionalni borci, ne samo komunisti, nego i anarhosindikalističke milicije CNT/FAI te marksisti POUM-a koji nisu priznavali prosovjetski dogmatski marksizam. U Španjolskom građanskom ratu sudjelovalo je i mnogo zagrebačkih interbrigadista.

Flickr

Mnogi od njih imali su različite životne sudbine. Sigismund Bobi Štetler tijekom NDH stavio se na raspolaganje ustašama i prokazivao komuniste. U NOB-u su se borili Robert Domany, Izidor Štrok, Otmar Kreačić Kultura, Marijan Krajačić, Ivan Rukavina, Vjećeslav Cvjetko-Flores, Božidar Maslarić i drugi. Blagoje Parović ubijen je pod sumnjivim okolnostima na samoj fronti. Vladimir Ćopić stradao je u staljinističkim čistkama, a postoje brojne kontroverze i u vezi s (ne)sudjelovanjem Josipa Broza Valtera u Španjolskom građanskom ratu.

25. 3. 1948.

Osnovana Tvornica računalnih strojeva

U Zagrebu je osnovana Tvornica računalnih strojeva Zagreb (TRS). Tijekom svojeg višedesetljetnog rada proizvela je brojne mjerne instrumente za medicinu, alatne strojeve, registre te, u svoje vrijeme najnaprednija mikroračunala. Pretvorba društvenog poduzeća TRS izvedena je 1993. U njoj je još 1991. radio 71 zaposlenik.

26. 3. 1756.

Ograničen progon vještica

Wikimedia Commons

Ograničen je progon vještica u Hrvatskoj. U Hrvatskom saboru usvojena je zakonska odredba prema kojoj su se presude sudva u slučajevima progona vještica i čarobnjaka morale poslati carici i kraljici Mariji Tereziji na osobnu potvrdu. Marija Terezija tako je željela spriječiti zloporabe vještičjih progona u Hrvatskoj. Marija Terezija i sama je vjerovala u vještice, no bila je svjesna da sudovi mogu činiti pogreške i osuđivati nevine žene na smrt. Procese protiv vještica vodili su i civilni sudovi i crkvena inkvizicija.

27. 3. 1941.

Svrgnuta Vlada Cvetković-Maček

U Beogradu je demonstracijama i vojnim pučem svrgnuta vlada Kraljevine Jugoslavije zbog pristupanja Trojnom paktu Njemačke, Italije i Japana. Uz parole “Bolje rat nego pakt!” i “Bolje grob nego rob” smijenjen je regent Pavle Karađorđević, a pučistička vlada generala Simovića svrgnula je vladu Dragiše Cvetkovića i Vladka Mačeka. Sporazumom Cvetkovića i Mačeka 1939. formirana je i Banovina Hrvatske. Demonstracije je organizirala britanska obavještajna služba želeći potaknuti drugi front na Balkanu, a ne KPJ.

PODIJELI