PODIJELI

Veliko istraživanje plaća hrvatskih gradonačelnika koje je proveo Gradonačelnik.hr pokazalo je da veličina nekad stvarno nije bitna jer gradonačelnik Grada Sveti Ivan Zelina, elektrotehničar sa srednjom stručnom spremom, i HNS-ovac Hrvoje Košćec ima plaću 19.252 kune, veću od svih gradonačelnika u Zagrebačkoj županiji, ali i u Hrvatskoj.

Kako je tu riječ o iznosu koji Košćecu sjedne na račun, bruto iznos, prema Košćecovoj imovinskoj kartici iz 2015. godine, još je veći i kreće se oko 26 tisuća kuna. To znači da svaka radno sposobna osoba u tom gradu sa 16 tisuća stanovnika izdvaja više od dvije kune svaki mjesec samo za plaću gradonačelnika.

Čak je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić malo skromniji s neto primanjima od 18.251 kunu mjesečno. Treba napomenuti da je zelinski proračun od prošle godine težak tek malo više od 47,4 milijuna kuna, dok je zagrebački 7,5 milijardi kuna. Zelina se ni površinom ni brojem stanovnika ne može uspoređivati sa Zagrebom pa je takav nesrazmjer u plaći gotovo nevjerojatan.
Sličan broj stanovnika kao Zelina ima i Jastrebarsko pa je zanimljivo da je plaća gradonačelnika Jastrebarskoga, SDP-ovca Zvonimira Novosela, 14.799 kuna. U najvećem gradu Zagrebačke županije Velikoj Gorici za plaću gradonačelnika, HDZ-ova Dražena Barišića, izdvaja se 16.899 kuna mjesečno.

Gradonačelniku Košćecu poslali smo upit o tome koliko je zadovoljan svojom plaćom te misli li je možda, s obzirom na okolnosti, korigirati. U odgovoru objašnjava kako je njegov neto iznos posljedica poreznih olakšica te da je, u odnosu na druge gradonačelnike, njegova bruto plaća relativno mala.

– Neto iznos posljedica je porezne olakšice jer imam četvero djece koja su prijavljena na moju poreznu karticu. Također, navedeni iznos nije točan jer se odnosi na 2013. godinu, kada je bruto iznos plaće naslijeđen od prethodnoga gradonačelnika, dok je sadašnja plaća manja za 11,5 %. Ono što je važno istaknuti je činjenica da, prema bruto iznosu, moja plaća nije niti među prvih 20 gradonačelničkih plaća, a za usporedbu, gradonačelnik grada Zagreba ima 37,25 % veća bruto mjesečna primanja od mene. Moji su zamjenici volonteri, smanjili smo naknadu za predsjednika Gradskog vijeća i samo time uštedjeli oko milijun kuna – tvrdi Košćec te dodaje da je tim uštedama sam pokrio gotovo cijelu svoju plaću u protekle četiri godine.

 

PODIJELI