PODIJELI

3. 4. 1985./3. 4. 1986
Cibosi dvaput prvaci Europe

Dva najslavnija dana u povijest KK-a Cibona zabilježena su 3. travnja, i to 1985. i 1986. godine. Cibosi su osvojili titulu europskih prvaka. U svojoj prvoj eurotituli vukovi s Tuškanca u finalu u Ateni savladali su Real 87:78, a godinu poslije u finalu u Budimpešti Žalgiris 94:82. Košarkaški Mozart Dražen Petrović protiv Reala (svojeg budućeg kluba) postigao je 36 koševa, a protiv Žalgirisa 22. U oba finala igrali su Čutura, M. Nakić, Arapović, Ušić, Bečić, I. Nakić i Vukičević, a u Budimpešti zbog služenja vojnog roka nisu igrali Aleksandar Petrović i Knego, ali je klubu pristupio Cvjetičanin.

1. 4. 1991.
Krvavi Uskrs na Plitvicama

Nakon što su krajem ožujka pobunjenici samoproglašene “krajine” zauzeli Plitvice, legalne policijske postrojbe Republike Hrvatske krenule se u akciju povratka tog područja pod hrvatsku vlast. U borbama je poginuo hrvatski policajac Josip Jović i jedan srpski pobunjenik. Hrvatski specijalci tada su uhitili Gorana Hadžića, no poslije je razmijenjen. Jedinice JNA ušle su zatim u taj prostor stvarajući tzv. tampon zonu, a poslije su time zapravo omogućile “krajiškim” pobunjenicima ponovnu okupaciju tog područja. Hrvatska vojska i policija Plitvice su pod hrvatsku vlast vratili akcijom Oluja u kolovozu 1995. godine.

7. 4. 1992.
Amerika priznala Hrvatsku

Američka vlada priznala je neovisnost Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Američke Države u to su vrijeme bile jedina svjetska velesila jer je Rusija bila ekonomski slaba i vojno onemoćala raspadom SSSR-a, a Kina još nije imala današnju gospodarsku snagu. Amerika je neovisnost novih država nastalih raspadom bivše SFRJ priznala znatno kasnije od Vatikana, Europske unije i europskih zemalja, te Rusije, koja je RH priznala u veljači. Priznavanjem novog stanja na području bivše Jugoslavije SAD postaje ključan čimbenik razrješenja geopolitičke situacije na ovim prostorima.

PODIJELI