PODIJELI

Zaprešićka udruga Centar za istraživanje društva pokrenula je projekt „Hrvatska zemlja zdravlja“ koji se zauzima za slobodni uzgoj biljke konoplje.

Točnije, cilj projekta je da svaki punoljetni hrvatski građanin može slobodno uzgajati sve vrste konoplje, prerađivati je, konzumirati i prodavati proizvode od konoplje bez plaćanja poreza. U tom cilju utvrdili su novu pravnu regulativu te biljke, kojom su položeni temelji slobodne biljke konoplje u Hrvatskoj. Kako je to moguće?

Ukinite zabranu

U obrazloženju ističu da su putem 24 činjenične tvrdnje bazirane na Ustavu RH, Općoj deklaraciji o pravima čovjeka od UN-a, Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Biblije utvrdili da je biljka konoplja nepravedno stavljena na popis zabranjenih biljnih vrsta. Primjerice, u Bibliji piše da je sav biljni svijet na planetu Zemlji stvoren za korist i upotrebu svakom čovjeku. Do 1935. godine 90 % posto svih farmakoloških proizvoda u svijetu bilo je na bazi konoplje koja je zatim zabranjena zakonom u korist velikih farmaceutskih korporacija pod izgovorom njezine štetnosti kao droge.

S druge strane, u Americi danas isti lobi ponovno dopušta uzgoj konoplje, najprije u državi Colorado, a od ove godine u još 23 savezne države u kojima je ozakonjeno korištenje konoplje, i to kako bi preuzeli primat u međunarodnoj trgovini konopljom.

Takvo djelovanje CID smatra obmanom, a svaki ugovor ili međunarodni zakon za koji se u pravnom svijetu ispostavi da je obmana je, ističu, ništavan. Stoga bi sve odgovorne osobe u Hrvatskoj, smatraju u CID-u, trebale ukinuti zabranu korištenja konoplje. Argumente su uputili na adresu Vlade, Sabora, Glavnog državnog odvjetnika, Ministarstva pravosuđa i MUP-a. Odgovor još nije stigao, a ako niti jedna strana koja je obaviještena o promjeni ne uspije u roku od 30 dana osporiti njihovu tvrdnju, CID ističe da dokument postaje zakon u RH kojeg se svi moraju pridržavati.

Posao i zarada

Prema procjenama, projekt „Hrvatska zemlja zdravlja“ donio bi do kraja godine 50.000 novozaposlenih, a planirani priljev novca iznosio bi između 5 i 10 milijardi eura. Udruga putem internetske stranice rješenje.org nastoji o svemu educirati i građane. Ovaj projekt poduprle su i stranke Živi zid, Orah, HSS, udruge oboljelih od epilepsije i raka.

Podršku projektu daju i glazbenici Psihomodo pop, Let 3, TBF, Pipsi, Elemental i drugi.

PODIJELI