PODIJELI

Dulje se čeka na zahvate koje obavljaju, uvjetno rečeno, popularniji liječnici, a kraće na zahvate koje obavljaju, opet uvjetno rečeno, manje traženi liječnici. Zasad mogu jamčiti da odgode elektivnih operacija neće biti jer uspijevamo obuzdavati troškove, tvrdi primarijus Sabolić.

U Kliničkom bolničkom centru Sestre Milosrdnice od kraja ožujka na snazi su mjere štednje zbog duga od 340 milijuna kuna prema dobavljačima, zbog čega je ravnatelj Mario Zovak uputio pismo svim predstojnicima klinika s osam mjera, od kojih je najradikalnija posljednja: “…iznimno, i to samo u scenariju nedostatka učinkovitijeg mehanizma, predstojnik klinike može odlučiti o odgodi nekih elektivnih operacijskih zahvata, o čemu mora na tjednoj bazi izvještavati ravnatelja.”

Ostale mjere uključuju racionalniju potrošnju lijekova i antibiotika, ugradbenih materijala te izradu mehanizma kontrole potrošnje, smanjenje broja prekovremenih sati te broja dežurnih liječnika i sestara onoliko koliko proces rada to dopušta, skraćenje boravka pacijenata u bolnici, povećanje broja polikliničkih usluga, uporno nastojanje boljeg fakturiranja te smanjenje broja voditelja ustrojbenih jedinica te broj nemedicinskog osoblja prirodnim odljevom. Ravnatelj Mario Zovak potvrdio nam je da su mjere štednje na snazi jer je racionalizacija nužna kako bi sustav mogao funkcionirati.

Pacijentica kojoj je u utorak, 25. travnja, otkazana operacija kralježnice ispričala je svoje iskustvo:

– Iako sam na zahvat bila naručena mjesecima prije, a tjedan uoči operacije zvala sam Traumu te mi je potvrđeno da će se održati, nakon dolaska u kliniku rečeno mi je da se operacija odgađa za idući utorak zbog gužve – pojasnila je pacijentica koja je na zahvat stigla iz Varaždina.

Druga pacijentica došla se naručiti za magnetnu rezonancu.

– Ponudili su mi termin u listopadu, a ako mi je predugo čekati, sestra mi je predložila neka se javim na bijeli telefon pri Ministarstvu zdravstva i provjerim koje privatne klinike obavljaju pregled na uputnicu – rekla je pacijentica koja je pristala čekati termin u listopadu.

Predstojnik Traumatološke klinike, primarijus dr. sc. Srećko Sabalić potvrdio je da je ravnatelj Zovak i sam obišao Traumatološku kliniku da bi pojasnio kako štedjeti.

– Nismo smanjivali broj elektivnih zahvata jer uspijevamo na druge načine smanjivati troškove. Odgoda operacija posljednji je korak i činimo sve kako do toga ne bi došlo. Ovaj utorak samo su odgođene operacije koje je trebao obaviti liječnik kojemu je, nažalost, preminuo otac – rekao je primarijus dr. sc. Srećko Sabolić. Istaknuo je da su liste čekanja na razini zemalja Europske unije i kreću se od tri mjeseca do dvije godine.

– Dulje se čeka na zahvate koje obavljaju, uvjetno rečeno, popularniji liječnici, a kraće na zahvate koje obavljaju, opet uvjetno rečeno, manje traženi liječnici. Zasad mogu jamčiti da odgode elektivnih operacija neće biti jer uspijevamo obuzdavati troškove – rekao je primarijus Sabolić.

Iz Ministarstva zdravstva tražili smo pojašnjenje naputaka o štednji, no do zaključenja broja odgovor nismo dobili.

Jana Peršić

PODIJELI