PODIJELI

U tjednu predaje kandidatura za lokalne izbore aktualni gradonačelnik Samobora Krešimir Beljak najavio je što sve, ako osvoji treći uzastopni mandat, planira učiniti. Zbog čega Samoborce ne muči nezaposlenost, nego im i nedostaje radne snage, kako komentira krizu u Agrokoru te kaznenu prijavu koja je podnesena, o čemu su pisali drugi mediji, pojasnio je za Zagrebački list.

U intervjuima ističete da lokalni izbori nisu pitanje ideologije, nego komunalnog karaktera. Što ćete, osvojite li novi mandat, poboljšati u tom smislu?

Rješavanje komunalnih problema u posljednjih osam godina na visokoj je razini, no uvijek se može više. Imamo 550 kilometara prometnica sa svom infrastrukturom i nije se lako nositi s tom količinom problema u odnosu na proračun. Problem čini i zakon o javnoj nabavi prema kojemu je obveza prihvatiti najpovoljniju ponudu pa izvođači spuštaju cijene preko granice isplativosti, a naknadno na razne načine pokušavaju nadoknaditi manjak, što na kraju uzrokuje štetu u vidu kvalitete obavljenih radova. Tako je u cijeloj Hrvatskoj.

Cijena javnog prijevoza viša je nego u drugim gradovima Županije. Mogu li Samoborci očekivati jeftiniji i dostupniji prijevoz?

Javni prijevoz djelomično je u domeni Grada Samobora u kojemu postoje tri vrste koncesija – lokalne linije prema Žumberku i udaljenim selima i one su redovne i isplative. Lako je u Zagrebu imati jeftin prijevoz uz prirez od 18 posto, a Samobor mora imati i neisplativ prijevoz jer bi njegovo gašenje značilo gašenje života. Problem je nastao 1994. kad smo samoinicijativno odlučili reći ne ZET-u, društvu koje je do tada moglo uspješno servisirati sve linije. No, uvjeren sam da ćemo u suradnji sa županijskom i državnom razinom uskoro pronaći način da našim građanima omogućimo bolji i dostupniji javni prijevoz.

Dakle, sa ZET-om nema prostora za dogovor?

To ne ovisi o nama. Prije osam godina pokušali smo dogovoriti suradnju sa ZET-om, ali i drugim prijevoznicima kako bismo postigli što bolje uvjete za korisnike. No, na natječaj koji smo raspisali nije se javio nitko osim postojećih koncesionara. Kad jednom izađete iz sustava, teško je vratiti se u njega, a zašto se izašlo, treba pitati HDZ koji je tada bio na vlasti.

Hoće li Samobor i dalje biti grad bez prireza?

Ako ova opcija ostane na vlasti, prireza u Samoboru neće biti.
Najavili se gradnju bazena kao jednog od kapitalnih projekata?
Samobor je nekad imao nekoliko bazena. Tadašnje vlasti pobrinule su se da ostane bez bisera kontinentalnog turizma, Šmidhena. Riješit ćemo problem zatvorenog bazena koji će raditi cijelu godinu i biti reprezentativan. Lokacija je više, od mogućnosti potpunog preuređenja postojećeg kupališta na Vugrinščaku, a razmišljamo i o novim lokacijama, kod Sportske dvorane u sklopu koje je bazen i projektiran ili na prostoru bivše vojarne.
U Samobor se konstantno doseljava mahom mlađe stanovništvo. U planu je uređenje vrtića na Bregani, nakon gradnje vrtića na prostoru bivše vojarne Taborec.
Znatno smo podigli kvalitetu predškolskoga odgoja u Samoboru. Imamo dva velika vrtića s cijelim nizom manjih i srednje velikih objekata, od kojih je vrtić u Bregani prvi na redu za preuređenje, već ove godine.

Hoće li se izjednačiti prava djece nezaposlenih i zaposlenih roditelja u vezi sa smještajem u vrtićima?

Taj uvjet, propisan zakonom, o prednosti zaposlenih roditelja pri upisu djece u vrtić imao je za cilj prorijediti liste čekanja. S obzirom na kapacitete vrtićkog smještaja, trebalo je odrediti prioritete. Međutim, širenjem kapaciteta, odnosno prestankom potrebe za listama čekanja, a vjerujem da će to biti uskoro, taj će uvjet prestati biti važeći. Grad Samobor s tisuću kuna mjesečno sufinancira smještaj djece u privatnim vrtićima, a to se odnosi i na djecu nezaposlenih i zaposlenih roditelja.

U Zagrebu neki kandidati ističu nužnost davanja većih ovlasti mjesnim odborima i gradskim četvrtima koji najbolje poznaju želje i potrebe stanovnika. Razmišlja li se i u Samoboru o tome?

Mi smo to uveli prije osam godina i drago mi je da Zagreb uči od Samobora. Deset smo puta povećali sredstva mjesnim odborima i to se pokazalo iznimno uspješnim jer smo napravili mnogo projekata koje inače ne bismo napravili, a grad to nije mnogo stajalo. Komunikacija je iznimno uspješna.

Na koje poticaje mogu računati poduzetnici?

Posljednjih osam godina poduzetnici s ovom upravom funkcioniraju tako da najmanje jednom godišnje održavamo sastanke na kojima iznose ideje o tome kako pomoći. Većinu ideja koje su zakonski provedive smo usvojili. Rezultat je jasan – samoborsko gospodarstvo ostalo je na nogama u najgorim vremenima krize pa je, prema svim pokazateljima, prije dvije ili tri godine Samobor ekonomski potpuno izašao iz krize. Da nema centralizacije na razini države, mi bismo bili na razini Njemačke i Švicarske kao grad. Većina poreza i prihoda odlazi prema državi pa sam u takvim okolnostima sretan što je samoborsko gospodarstvo ne samo opstalo, nego se i znatno proširilo.

Što je s projektom Tehnopolisa?

Zamišljen je kao poduzetnički inkubator za startupove, financira se iz fondova EU i u njemu sudjeluje i Zagrebačka županija. Riječ je o 26 poslovnih prostora koji će biti predani poduzetnicima na korištenje bez naknade, za razvoj poslovnih ideja i start-upova, uz svu potrebnu logistiku. Projekt smo prijavili za financiranje sredstvima EU, a prošli smo prvu fazu te se nadamo uspješnoj realizaciji.

Uspješno smanjujete nezaposlenost, Samobor je četvrti grad s najmanje nezaposlenih u Hrvatskoj.

Smanjenje nezaposlenosti prati pozitivan trend u gospodarstvu u našem gradu. Potvrda je to kako se isplate sve mjere koje Grad Samobor provodi, a kojima se potiče gospodarski razvoj. No, nije tako u svakoj struci. U posljednje dvije godine dolaze nam obrtnici i poduzetnici koji ne mogu pronaći kvalitetnu radnu snagu. U suradnji sa strukovnim školama tražimo kvalitetna rješenja. Za strojarske djelatnosti koje su u Samoboru vrlo tražene, nema kvalificirane radne snage. A to je problem dugoročne nebrige sustava koji producira kadrove koji nam ne trebaju. Visokokvalitetne snage uvijek nedostaje, informatičari će vrlo lako pronaći posao, a informatika je danas izborni predmet kao i vjeronauk.

Nedavno ste najavili gradnju kompostane i sortirnice. Znači li to da se Samobor priprema za otvaranje burze smeća od koje bi Grad mogao zarađivati?

Radimo na tome godinama i prilično smo odmakli, no Samobor nema odlagalište otpada, nema konačnog zbrinjavanja na državnoj razini. Na županijskoj razini zbrinjavanje je najprije zamišljeno kod Ivanić-Grada pa je došla direktiva da se to promijeni, no mi tu ne možemo ništa. Taj otpad nema gdje završiti, a jednako velik problem su penali Europske unije koje ćemo za nekoliko mjeseci morati plaćati svi u Hrvatskoj jer se resorno ministarstvo nije pobrinulo za normalno gospodarenje otpadom.

Samobor odnedavno ima dvije solarne autobusne stanice na kojima putnici mogu napuniti baterije svojih gadgeta. Kako je nastala ta ideja?

To je ideja samoborskih inovatora i dokaz da Samobor ima mnogo kvalitetnih ljudi. Riječ je o modernom proizvodu koji predstavlja tehnologiju budućnosti i sretan sam da Samobor među prvima uvodi takvu tehnologiju u komunalnu tematiku.

Predsjednik ste Hrvatske seljačke stranke. Kako komentirate događaje u Agrokoru iz perspektive agrara?

Povucimo paralelu proizvodnje, primjerice, pšenice. Imate troškove sjemena, gnojiva, obrade zemljišta… Kada poberete pšenicu, trebate čekati šest mjeseci na novac od Agrokora. Često se događalo da se čeka i više od godinu dana i morali ste ući u novi ciklus. Tako se na razini države napuhao balon duga. Agrokor je dužan milijarde kuna malim dobavljačima i još ih ucjenjuje pa ako mu ne isporuče proizvode, neće im platiti postojeći dug. To je robovlasničko ponašanje i žao mi je da se Vlada upustila u spašavanje takvog jednog robovlasničkog sustava umjesto da je stala na stranu malih dobavljača.

Pojavile su se informacije u drugim medijima o kaznenoj prijavi protiv vas staroj dvije godine koju je podnijela bivša ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta zbog namještanja poslova i pogodovanja. Kako to komentirate?

To je objavio desničarski portal koji radi isključivo u interesu jedne političke stranke i to mi je potpuno shvatljivo jer traje predizborna kampanja. Bit će shvatljivo i njima jer sam podnio privatne tužbe protiv novinara i protiv portala pa će na sudu objasniti što im znači takva vrsta pisanja. Uzdam se u institucije da će svako širenje takve propagande sankcionirati.

Autor: Jana Peršić

PODIJELI