PODIJELI

Požar koji je 1. svibnja buknuo u večernjim satima iza 20 sati u pogonu C.I.O.S.-a centru za reciklažu na zagrebačkom Jankomiru, sada je pod kontrolom, priopćili su iz te tvrtke.

Podsjetimo, dok je vatra nemilice buktila na otvorenom skladištu, poslano je čak trideset vatrogasnih vozila, no na svu sreću nitko nije ozlijeđen.

Požar podmetnut?

Iako uzrok požara i dalje nije poznat, djelatnik zaštitarske službe centra za reciklažu dvorišta desetak minuta prije požara primijetio je paraglajdera koji je kružio nad otpadom, točno na mjestu na kojem je buknuo. Također je dodao kako je požar buknuo na samom vrhu hrpe otpada te da je dim primijećen na nedostupnom vrhu, gdje nije uobičajeno da počnu požari izazvani samozapaljenjem otpada.

Bez panike

Naime, gorio je otpadni namještaj i drugi drveni otpad kao i dio ograde otvorenog skladišta, a sva postrojenja i upravne zgrade su sigurni, priopćeno je iz C.I.O.S.-a. Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić, rekao je da opasnosti nema jer ne gori plastika, nego drvena građa.

– Djelatnici Nastavnog zavoda ‘Dr. Andrija Štampar’ su jučer promptno započeli s višestrukim mjerenjima kvalitete zraka, kojima nije utvrđena prisutnost štetnih plinova niti u zraku, niti na lokaciji požarišta, niti u široj okolini. Mjerenja se nastavljaju. Jutrošnja mjerenja također nisu pokazala nikakvo opasno onečišćenje. Sva trenutačna mjerenja pokazuju da nema ozbiljnijih posljedica za Grad Zagreb i okolicu, što je najvažnije – izvijestio je C.I.O.S. u priopćenju.

Procjenjuje se da je požar zahvatio oko 2000 tona otpadnog materijala od čega oko pet stotina tona drvenih paleta, a ostalo je namještaj. Površina obuhvaćena požarom je oko 100 x 100 metara. U požaru nema ozlijeđenih, a materijalna šteta je minimalna.

 

 

 

 

PODIJELI