PODIJELI

Prvog dana Festivala Samoborske češnofke, koji se u Samoboru održava već 8. puta, u subotu, 6. svibnja, natjecali su se mjesni odbori i gradske četvrti.

Cijela ova manifestacija, koja se do prije par godina odvijala u sklopu Samoborske salamijade i zajedno s Festivalom Samoborske kotlovine, posvećena je još jednoj autohtonoj samoborskoj gastro deliciji – “maloj” kobasici nazvanoj češnofka.

Češnofka doživjela renesansu

Specijalitet je to samoborskoga kraja koji je u posljednjih desetak godina doživio svoju renesansu zahvaljujući stoljetnoj tradiciji spravljanja češnofki u samoborskim obiteljima, ali i Udruzi Zlatna šajba, čiji su članovi, uz sad već poznatu robnu marku Samoborska salama, odlučili i češnofku promovirati kao prepoznatljiv dio samoborske gastro kulture.

Friško kuhane ili pak dimljene i osušene, češnofke su tijekom cijele godine neizostavan dio obiteljskih stolova u Samoboru i okolici, a sam festival potaknuo je i amatere i profesionalne proizvođače da, prema striktno utvrđenim pravilima, pokažu svoje znanje u spravljanju češnofki.

Stručna komisija u sastavu dr.vet.med. Dubravko Viduč, dr.vet.med. Tomislav Skendrović i mr.sc Krunoslav Znika ocjenjivala je okus, izgled i pripremu češnofki, ali i atmosferu i uređenje kućica mjesnih odbora i gradskih četvrti.

Domaslovec odnio pobjedu

Nakon kušanja procijenili su i bodovali ponuđene češnofke te vrijedne uporabne nagrade dodijelili Mjesnom odboru Vrhovčak za osvojeno 3. mjesto, Mjesnom odboru Molvice (2. mjesto) i Mjesnom odboru Domaslovec, čiji su predstavnici uz brojne goste i svoje sumještane bučno uz glazbu i ples proslavili zasluženu pobjedu.

U svemu su uživali i brojni Samoborci, njihovi gosti i turisti, a festival se nastavlja i u nedjelju, kada će svoje znanje u spravljanju češnofki pokazati druge ekipe mjesnih odbora i gradskih četvrti te profesionalni proizvođači.

PODIJELI