PODIJELI

Jagode, ukusno i mirisno voće za koje slobodno možemo reći da spada u grupu superhrana, zacrvenile su zagrebačke tržnice, trgove i gradske ulice.

Osim svog zamamnog izgleda, mirisa i okusa, sočni rumeni plod iznimno je nutritivno bogat, sadrži obilje vitamina, vlakna, željezo i folnu kiselinu, što ih čini osobito prikladnom i korisnom namirnicom za trudnice i žene koje planiraju trudnoću.

Jagodica Purgerica

Iako postoji mnogo vrsta tog srcolikog voća kao što su Alba, Aros, Clery, Dora, Diamante, Elsanta, Marmolada, Maya… one Zagrepčanima najpoznatije svakako su Jagodice Purgerice. Naime, riječ je o kontroliranoj kvaliteti, a strogi kriteriji dopuštaju samo tri rane, posebno slatke sorte. U njezinim plodovima uživati možete od sredine svibnja do sredine lipnja, a njezini se mirisi šire na čak 80-ak frekventnih mjesta u gradu. Možda se to najviše odnosi na one koji zbog posla ne stignu šetati po tržnici. Cijena mjerice u kojoj je više od 500 grama stoji 12 kuna.

Ta su savršena mala srca, osim što divno izgledaju, i prirodni afrodizijak. Tu reputaciju stekle su još od vremena staroga Rima, a legenda kaže da će se, ako dvoje podijeli jagodu na pola, smrtno zaljubiti jedno u drugo. Zbog svoje jake crvene boje i srcolikog oblika jagoda je bila i simbol Venere, božice ljubavi. Složit ćete se i da su primjerene kao lagan završetak intimne večere te uz šampanjac u udvaračkim obredima.

28 kalorija po porciji

Kao što smo rekli na početku, jagode slobodno možemo svrstati u skupinu superhrana, a prvi put su spomenute prije 2000 godina. Osim što su izvrsnog okusa, izuzetno su zdrave te mogu spriječiti nastanak raznih bolesti. Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda može spriječiti nastanak raka dojke, kože, jednjaka, debelog crijeva, gušterače i prostate.

Osim toga, jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila, pozitivno utječu na trombocite, ali i na imunitet. Bogate su vitaminom C, a mnogi od vas iznenadit će se da samo osam jagoda sadrži više vitamina C od naranče. Pokušavate se riješiti dosadnih bora? I tu vam pomaže vitamin C jer je potreban organizmu da bi proizvodio kolagen koji pak poboljšava elastičnost kože. Jeste li znali da se u jednoj porciji jagoda nalazi 134 mg kalija!? Da, jagode pripadaju skupini najzdravije hrane za srce. I da, slobodno ih jedite do mile volje jer se nećete udebljati. To voće je niskokalorično, a sadrži tek 28 kalorija po porciji (500 g), ne sadrži masti te ima nisku razinu natrija i šećera.

Kako da im je sezona kratkoga vijeka, najbolje je da im se prepustite i uživate u njima jer ih pred kraj lipnja više neće biti.

RECEPT – Torta od jagoda

Sastojci:

6 jaja

8 dkg šećera

16 dkg glatkog brašna

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

limunova korica

1/2 l biljnog vrhnja

20 dkg svježih jagoda

1 dkg želatine

Priprema: Jaja, šećer i vanilin šećer miksamo tako dugo dok smjesa za tijesto ne postane pjenasta, nakon toga dodamo prašak za pecivo, brašno i limunovu koricu. Sve još jedanput lagano promiješamo. Tako pripremljeno tijesto stavimo peći u kalup za tortu koji smo prethodno tanko premazali uljem. U pećnici na 200 stupnjeva pečemo 20 minuta. Nakon pečenja biskvitno tijesto ohladimo i prerežemo na dva dijela. Zatim na jednu polovicu namažemo pripremljenu kremu i poklopimo drugom polovicom. Tortu premažemo tučenim slatkim vrhnjem i ukrasimo.

Kremu pripremimo tako da izmiksamo biljno vrhnje, od kojega jednu trećinu ostavimo za ukrašavanje. U ostali dio stavimo sitno rezane jagode i želatinu koju smo rastopili u hladnoj vodi.

PODIJELI