PODIJELI

Svoje umijeće u spravljanju češnofki pokazali su prošli vikend mjesni odbori i gradske četvrti, ali i profesionalci okupljeni u Udrugu Samoborska češnofka – Igo-Mat, Imes, Dr. Škobić, Otočanka i Mesnice As.

Teška borba

Domaći profesionalni proizvođači češnofki ove godine nisu bili pod budnim okom ocjenjivačke komisije pa su u miru i veselju svoje češnofke mogli nuditi Samoborcima i njihovim gostima, proširujući tako popis svojih vjernih kupaca, dok su ostali mjesni odbori i gradske četvrti vodili bitku za pobjedu Drugog dana Festivala Samoborske češnofke.
Svoju reputaciju i status potvrdili su, kao i prošle godine, majstori za češnofke iz MO Rakovica, za nijansu slabija bila je ekipa Gradske četvrti Cvjetno naselje – Perivoj, dok su treće mjesto osvojili članovi MO Gradna.
Ocjenjivačka komisija na čelu s Dubravkom Vidučem pohvalila je sve ekipe jer su ispoštovale zadana pravila i recepture kojima je propisano da u kobasicama ne smije biti aditiva i ostalih dodataka koji bi “kvarili” originalan recept Samoborske češnofke.
Prema izjavi Igora Runtasa, predsjednika Udruge Samoborska češnofka, to je i glavni preduvjet za zaštitu imena Samoborska češnofka, utvrđivanje njezina zemljopisnog podrijetla i brendiranje još jednog autohtonog gastro-proizvoda Grada Samobora.

Prostora i za dalje

Nakon dva dana uživanja u češnofkama svi su bili zadovoljni – Samoborci su dodatno provjerili koja im je bolja, turisti su uživali u degustaciji i prigodnim programima koji su se nudili na štandovima i u kućicama, a organizatori “ubilježili” u kalendar još jednu uspješnu manifestaciju koja je uhvatila korijene i u budućnosti ima prostora za širenje i nadogradnju.

PODIJELI