PODIJELI

Zagrebačkoj županiji dodijeljeno je 350.000 kuna temeljem Programa Ministarstva turizma za razvoj cikloturizma na kontinentu u 2017. godini.

Program ukupne vrijednosti 5 milijuna kuna bio je namijenjen za 14 kontinentalnih županija, a njegov cilj je jačanje biciklističkog turizma na kontinentu kroz trasiranje, uređenje i označavanje biciklističkih ruta.

Prilikom potpisivanja ugovora s predstavnicima županija, ministar turizma Gari Capelli istaknuo je važnost razvoja cikloturizma za našu zemlju.

-Nedavno se vozio ‘Tour of Croatia’ kroz cijelu Hrvatsku. Našu zemlju tada je vidjelo 177 zemalja na 6 kontinenata. O važnosti i promociji time sam vam sve rekao. Cikloturizam je jedan od prvih 10 bitnih projekata Strategije razvoja turizma do 2020. godine- rekao je ministar te dodao da prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWRO) oko 60 milijuna turista koriste cikloturizam.

-Cikloturisti su inače turisti koji troše 30 posto više nego svi drugi turisti i borave u hotelima visoke kategorije- istaknuo je ministar.

Ugovor o dodjeli bespovratnih potpora za razvoj cikloturizma na kontinentu u ime Zagrebačke županije potpisao je zamjenik župana Rudolf Vujević, dok je više o planu trošenja dobivenih sredstava govorila direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić.

Izrada Operativnog plana

Naime, uključivši se u ovaj Program Turistička zajednica Zagrebačke županije obvezala se izraditi Operativni plan koji će pokazati postojeće stanje biciklističkih staza. Za njegovu izradu odobrena su sredstva u iznosu od 69.750 kuna, dok je ostatak iznosa predviđen za razvoj biciklističkog turizma kroz trasiranje cikloturističkih ruta, uređivanje i označavanje ruta, izradu karata, web stranice na razini županije te kroz izradu mobilne aplikacije.

Podsjetimo, Zagrebačka županija kontinuirano ulaže u razvoj cikloturizma na svojem području. U suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije postavljene su servisne stanice za bicikle u svih 9 gradova županije te u općinama Krašić, Pisarovina i Brdovec.

Greenway vrijedan 123 milijuna kuna

Također, Županija je uključena u 123 milijuna kuna vrijedan projekt Greenway, prvi biciklistički autoput u Hrvatskoj uz rijeku Savu ukupne duljine 121,6 kilometara, a od prošle godine kroz Zagrebačku županiju moguće je proći i virtualno uz pomoć Digitalnog interaktivnog prikaza Zagrebačke županije.

Početkom svibnja Turistička zajednica Zagrebačke županije predstavila je i mobilnu biciklističku aplikaciju „ZG bike“ i projekt mreže aplikacija „Vision One“ kojima će dodatno obogatiti turističku, gastronomsku i kulturnu ponudu Zagrebačke županije.

PODIJELI