PODIJELI

Iza prepoznatljivog brenda čajeva, mješavina, tinktura od ljekovitog bilja Suban, stoje osnivač Milan, supruga i direktorica Katica, kći magistra farmacije Valentina i 25 zaposlenika.

Ljekovito bilje, kopriva, stolisnik, kamilica, šipak, majčina dušica… našlo je svoj put u domove građana, ovisno o zdravstvenom problemu koji se želi riješiti ili umanjiti prirodnim putem. Makar, “ni med cvetjem ni pravice”.

– Kopriva, menta, melisa imaju svoju konstantu vrijednosti, no uvijek se pojavi biljka koja ima više marketinga, više medijske pozornosti. Nekad je to bila brusnica, sada je aronija – rekla je direktorica Katica Suban.

Ljekovita biljka

Iza prepoznatljivog brenda čajeva, mješavina, tinktura od ljekovitog bilja, Suban, stoje osnivač Milan, supruga i direktorica Katica, kći magistra farmacije Valentina i 25 zaposlenika. Iako je, formalno, priča o samoborskoj obitelji Suban počela otvaranjem tvrtke 1990. godine, 50-ih godina prošlog stoljeća mladi Milan je s bakom skupljao ljekovito bilje koje je na stanicama otkupljivala Pliva i bilo je poznati jugoslavenski izvozni proizvod. Od ljekovitog bilja se preživljavalo, školovalo, ljekovito bilje je ostalo hobi Milana Subana koji je bio i jedan od osnivača udruge Ljekovita biljka krajem 70-ih. Tada se ponovno počelo više pričati o ljekovitom bilju koje je neko vrijeme bilo zanemarivano.

– Za Ljekovitu biljku smo također skupljali, a onda je Milan počeo sam, prodajom na štandu na placu – nastavila je Katica Suban.
Prvih godina nakon osnivanja tvrtke, bavili su se uzgojem, sakupljanjem i otkupom ljekovitog bilja, a kako se posao širio, zadržali su se samo na otkupu. U Manja Vasi, gdje je bio pogon koji je preseljen u Strmec Samoborski prije 15 godina, obitelj Suban organizirala je prvi privatni botanički vrt ljekovitog bilja u Hrvatskoj.

– Surađujemo s kooperantima koji sakupljaju i uzgajaju biljke putem mreže otkupnih stanica iz cijele Hrvatske. Sakupljači su isključivo iz Hrvatske, a najviše su zastupljene Slavonija i Podravina. Žumberak je još uvijek aktualan, ali, nažalost, sve manje zbog iseljavanja stanovništva i njegove starosti. Razvijamo suradnju s kooperantima, želimo imati kontrolirane uvjete uzgoja ljekovitog bilja, npr. bijelog i crnog sljeza, nevena, kamilice, mente, melise – govori Katica Suban.

Narodna medicina

Od samih početka imali su stručno osoblje u timu, liječnika ili farmaceuta koji savjetuje korisnike njihovih proizvoda. Čajne mješavine prema recepturama Milana Subana znanja su narodne medicine koja su se prenosila s koljena na koljeno i modificirala u skladu s dodatnim edukacijama, istraživanjima… Ono što je “promijenilo” narodni način je ulazak u Europsku uniju.

– Nakon što su naši proizvodi registrirani i usklađeni sa zakonodavstvom, mogu se prodavati u trgovinama zdrave hrane, biljnim drogerijama, klasičnim ljekarnama, u sustavu smo svih veledrogerija. Problem se pojavio 2013. godine ulaskom Hrvatske u EU i usklađivanjem s europskim propisima. Nametnuta su dosta velika ograničenja u distribuciji pojedinih biljaka koje su se, kao narodni lijek, oduvijek koristile. Borovica, preslica, sena ne mogu se pojedinačno pojaviti na tržištu, samo u mješavinama, i to u određenom postotku. Ograničenja su dosta različita i ne može se kategorički tvrditi da je nešto zabranjeno jer zabranjeno je u smislu proizvodnje hrane i dodataka prehrani. Dopušteno je kao biljni lijek, što je prikladno za proizvodnju u velikim farmaceutskim industrijama koje imaju uveden GMP za biljne lijekove. Dodatan problem proizvođača je plasiranje proizvoda registriranih kao kozmetika s posebnom namjenom jer ta kategorija u Europskoj uniji ne postoji. Još uvijek se traže načini kako zadovoljiti zakonodavstvo, a ujedno sačuvati i naše lokalne specifičnosti i tradiciju u primjeni ljekovitoga bilja – zaključila je Katica Suban.

PODIJELI