PODIJELI

19. 5. 1991.
Referendum o neovisnosti

U Hrvatskoj je održan referendum s dva pitanja: 1. Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?; 2. Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?. Na referendum je izašlo 83,56 posto birača. Prvo pitanje zaokružilo je 94,17 posto birača. Referendum se poslije tretirao kao referendum o neovisnosti. Slovensko referendumsko pitanje bilo je jasnije: Jeste li za to da Republika Slovenija postane samostalna i neovisna država?

22. 5. 1992.
Hrvatska primljena u UN

Republika Hrvatska primljena je u članstvo Ujedinjenih naroda kao 178. članica. Hrvatska zastava svečano je podignuta ispred zgrade UN-a u New Yorku, a hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđmana održao je prigodni govor pred Općom skupštinom UN-a. Isti dan u UN su primljene Slovenija i BiH.

23. 5.
Zrakoplovna nesreća na Krku

1971. – U zrakoplovnoj nesreći na Krku poginulo je 78 osoba. Među njima je bio i hrvatski književnik Josip Pupačić (“Moj križ svejedno gori”).

25. 5. 1988
Posljednji Dan mladosti

Dan mladosti bila je priredba u sinergiji sa Štafetom mladosti, kao dio kulta ličnosti u čast Tita. Obilježavana je još osam godina nakon Titove smrti. Štafeta je trčana/nošena/vožena/plovljena kroz cijelu SFRJ, a 25. svibnja uručivana je Titu, uz prigodni slet, na Stadionu JNA u Beogradu. Taj datum proglašen je njegovim rođendanom, iako je rođen 7. svibnja. Štafeta mladosti uvedena je 1945., a na Titovu inicijativu 1957. događaj je proglašen Danom mladosti. U Sloveniji je 1987. izbio skandal kada je pobijedio plakat za Dan mladosti, koji je bio replika nacističke umjetnosti. Priredba je posljednji put održana 1988., ali bez trčanja štafete.

PODIJELI