PODIJELI

Reporteri Zagrebačkog Lista javljaju se i iz okolice Zagreba (Dugo Selo, Velika Gorica, Zaprešić).

01:18 – Gorica ide u drugi krug izbora.
Dražen Barišić odnio je pobjedu s 46,75%, a za dva tjedna će Velikogoričani ponovno moći dati svoj glas aktualnom gradonačelniku ili njegovom kandidatu Aleksandru Horvatu iz SDP-a, koji je kroz večer držao svoju poziciju i s prosječnim brojem glasova oko 17%.

Do Barišića nismo uspjeli doći, a njegovi zamjenik Ervin Kolarec nije htio davati izjave. U Barišićevom stožeru je, pri našem dolasku, slavlje bilo manje, mnogi su već bili u svojim automobilima i na putu kući. U izbornom stožeru SDP-a okupili su se većinom mladi ljudi koji su došli čestitati svojem predstavniku Horvatu i proslaviti ulazak u drugi krug izbora.

-Očekivali smo drugi krug. Vrlo smo zadovoljni. Vidljivo je da Velika Gorica želi promjene, vidljivo je i da će Velika Gorica za dva tjedna dobiti te promjene – promjene na bolje, za sve nas u Gorici – izjavio je Horvat.

Iako je već prije izbora SDP postavio svog kandidata pred koalicijom SDP-HSS-HL, u razgovoru ranije večeras je i kandidat HNS-a, Goran Beus Richembergh, spomenuo kako će “HNS podržati Horvatovu kandidaturu u drugome krugu”.
Na pitanje o koaliciji, Horvat objašnjava kako je još prerano za to.

-Mi smo napravili jako dobar posao, nastavljamo na tim krilima uzleta dalje. Svi oni koji žele vidjeti Veliku Goricu u 21. stoljeću i oni koji žele dobro mom Turopolju i mojoj Gorici su više nego dobrodošli za suradnju – izjavio je.

23:30 – DIP je objavio kako je za gradonačelnika u Zaprešiću pobjedu odnio Željko Turk sa 44,56%. U trenutku objave obrađena su sva biračka mjesta.

22:36 – Čini se da će se u Velikoj Gorici ipak održati i drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnika. Postotak glasova Barišiću pao je ispod 50 posto, pa je trenutno na 48,73%, dok je sljedeći po broju glasova i dalje Aleksandar Horvat, kojemu su se glasovi povećali za 0,61% pa je sada na 17,91% glasova.
Iza njega je HNS-ov Goran Beus Richembergh s 10,98 posto, a slijede ga Alan Šembera iz MOST-a sa 7,26 posto, HSP-HČSP-ov kandidat Krunoslav Hrvačić s 5,96 posto, Neven Karas iz HSS-a s 4,57 posto te nezavisni kandidat Karlo Milinković s 2,32 posto.
Zasad su obrađena 67,65 posto biračkih mjesta.
22:34 – U stožeru dugoselskog HNS-a već su počeli pregovori s koalicijskim partnerima. Ulazak u drugi krug je itekako dobar rezultat.
-Godinu dana rada se isplatilo, ako izabereš pravi tim onda je rezultat ovakav. Koalicija sa HSS- SDP-orah, Milan Bandić 365 i Most to su koalicijski partneri u drugom krugu- rekao je Nenad Panian. Nada se da će se ostvariti san koji je toliko dugo čekao.
22:30 – U stožeru HDZ  u Dugom Selu vlada opće oduševljenje, ne može se sakriti zadovoljstvo članova osvojenim postotkom glasova, nadaju se da će osvojiti 6 mjesta u gradskom vijeću. Veseli ih što je kandidat za gradonačelnika Darjan Budimir osvojio toliki postotak glasova. drugi krug je neizbježan ali kako kažu nije ih strah i vjeruju u pobjedu.
22:00 – Dražen Barišić (Velika Gorica) i dalje vodi izbornu utrku za gradonačelnika. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva trenutno uživa podršku čak 51,87%, dok je iza njega i dalje SDP-ov kandidat Aleksandar Horvat, sa
17,30% glasova.
-Prema ovome što smo dosad dobili, u drugi krug će ići kandidat SPD-a. Ali ako tako ostane, što ćemo još vidjeti jer se podaci i dalje mijenjaju, onda ćemo poželjeti svu sreću kolegi Horvatu i svakako će HNS podržati njegovu kandidaturu u drugom krugu“, izjavio je kandidat za gradonačelnika iz redova HNS-a – Goran Beus Richembergh.
U stranačkim prostorima HNS-a je, bez obzira na dosadašnje rezultate, prilično veselo. Slavi se, glazba svira, a atmosfera je i dalje pozitivna. Međutim, stvari su još uvijek neizvjesne, obzirom da se obradilo tek nešto više od polovice biračkih
mjesta, točnije 51,47 posto.

21:00 – SDP-ov Zvonko Novosel Dolnjak vidno je razočaran kao i njegovi članovi, a za to krivi lošu izlaznost birača te disciplinu drugih birača koji su izašli i podržali svoju stranku, već su se pomirili s lošim rezultatima, HDZ je kako kažu imao veći izlaz svojih birača.

20:00 – Aktualni gradonačelnik Barišić uvjerljivo vodi u lokalnim izborima, a slijedi ga SDP-ov kandidat Aleksandar Horvat.
U izbornim stožerima triju najvećih velikogoričkih stranaka – HDZ-u, SDP-u i HNS-u i dalje nema puno
ljudi. HDZ-ovci će večer provesti u Lovačkom domu Kušanec, dok će ostala dva kandidata i njihove stranke na službene rezultate čekati u svojim stranačkim prostorijama. SDP je ove godine na čak dvije lokacije – onoj na Zagrebačkoj ulici gdje se analiziraju rezultati i stvara se konačna slika izbora, te u njihovim prostorijama u Cvjetnom naselju gdje smo zatekli i kandidata
Aleksandra Horvata.
-Rezultati su zasad u skladu s našim očekivanjima. Drugi krug je izvjestan, a tko će biti u drugom krugu nas u ovom trenutku ne interesira, odnosno nismo opterećeni s time. Ovi rezultati koje imamo su preliminarni i s manjih biračkih mjesta na kojima su se glasovi uspjeli pobrojati“, izjavio je Horvat.

19:30 – U stožeru HDZ-a u Dugom Selu vlada mirna i opuštena atmosfera, uvjereni su u pobjedu no ne žele se unaprijed veseliti. Prvi krug kako kažu je sigurno njihov, a drugi će pokazati konačne. No nakon zatvaranja​ biračkih mjesta zavladala je lagana zabrinutost.

19:35 – U stranci Milan Bandić 365 vlada potpuno opuštena situacija. Ne znaju niti predviđaju rezultate. Nemaju nikakve informacije niti znaju kako stoje.

19:37 – Iznenađeni smo slabim odazivom građana, kao i brojem dobivenih odnosno bolje rečeno izgubljenim glasovima. Bit će ovo tijesna utrka – rekao je Nenad Panian, kandidat HNS-a za mjesto gradonačelnika Dugog Sela.

 

PODIJELI