PODIJELI

Igra, duge šetnje i opet igra, asocijacije su koje se vežu uz psa, a ljenčarenje i maženje uz macu.

Već dulje vrijeme razmišljate o kućnom ljubimcu i nikako da se odlučite… pas ili mačka? Ako s nekima i uđete u debatu, nećete dobiti konkretan odgovor, već pregršt informacija za “da i “ne”. Igra, duge šetnje i opet igra, asocijacije su koje vas vežu za psa, dok vas ljenčarenje i maženje sigurno odmah podsjeti na macu.

Razmislite dvaput

U samom startu dobro razmislite što želite i što možete pružiti svome četveronožnome članu obitelji. Ako vam se pri samoj pomisli na šetnje po kiši u 5.30 ujutro diže kosa na glavi, odustanite! Radije se odlučite za mačku. Jer, pas nije plišana igračka koja će vas nepomično promatrati u kutu sobe. Znamo da je odabir prilično težak, no podsjećamo vas da je odgovorno vlasništvo najbitnije, kao što smo i pisali u prošlom broju. Ako ste svjesni da psu ne možete pružiti svu pažnju i ljubav, skratite muke i sebi i njemu i počnite razmišljati o maci.

Plus i minus za psa

1. Šetnje su obvezne

Ma tko će vam se veseliti više od vašega psa! Nestašni repić i skakutanje odmah će vas pozvati na igru. Bez obzira na to imate li veliko dvorište, psa morate voditi u šetnju. Zahtijevaju više vašega vremena od mačaka, pogotovo ako živite u stanu. U tom slučaju, u šetnje ga morate izvesti i tri puta na dan. I da, ne zaboravite da morate i počistiti za svojim psom.

2. Kud vi, tud i vaš pas

Stigao je vikend i baš se spremate ići na izlet. I vaš pas bi s vama! I on bi rado trčkarao po travi dok vi roštiljate s frendovima. Ako ste pak odlučili napraviti nekoliko krugova oko kvarta, on je i više nego spreman, jedva čeka pratiti vas u stopu! Jer… probajte zamisliti tu tužnu njuškicu koja vas gleda s one strane vrata dok ih vi zatvarate i razdragano odlazite s prijateljima na dan, dva. Jedno morate znati – vi ste centar njihova svijeta i oni moraju s vama provesti kvalitetno vrijeme. Vezani su za vlasnike i bitno im je da su uz vas.

3. Za psa koja kuna više

Psi su i financijski zahtjevniji od mačaka, to ste mogli pretpostaviti. Više jedu, a obožavaju i nove igračke. Također ih se mora kupati i češljati. Osim toga, važno je da su disciplinirani kako bi njihov i vaš život bio lakši i ugodniji. Srećom, danas postoje profesionalni treneri, školice za pse, pa i vrtić za pse koji se nalazi na zagrebačkom Velesajmu. Naravno, sve to iziskuje i određenu svotu novca, no što se mora, nije teško, je li tako?

Ako vam se sve ovo što smo naveli nekako čini napornim, neka vaš izbor padne na mačku.

Plus i minus za mačke

1. Maženje? Ne uvijek!

Kao što već znate, pas će zalajati ako osjeti ili uoči nepozvanoga gosta i tako vas upozoriti na opasnost. No mačka, primjerice, neće to učiniti. Morate imati na umu i da će vam mačka doći na maženje samo onda kada ona to želi i kada njoj to odgovara.

2. Ne moraju u šetnju

Za razliku od pasa, mačke same vode računa o svojim vježbama i s njima se možete udobno smjestiti ispred svog televizora, bez obzira na to je li vani olujno nevrijeme ili divan sunčan dan.

3. Nezavisan ljubimac

Mačke su nezavisni ljubimci i uopće ih nije briga hoće li vas nečim razveseliti ili u nečemu zadovoljiti. Možda vam se to odmah i neće svidjeti, no ipak, ta (mana/vrlina) prednost je pred psima jer znate da vas neće željno iščekivati kako biste ih odveli u šetnju.

4. Noćni tipovi

Mačke su najaktivnije noću, dok će po danu ljenčariti i spavati. Ako imate dvorište, od svog lovca očekujte i “darove” ispred kućnog praga. One jednostavno obožavaju svoj plijen donijeti u kuću, a riječ je, već pogađate, o glodavcima ili ptičicama.

5. Status božanstva

Mnogi možda ne znaju, ali mačke su u drevnom Egiptu imale status božanstva. I dok je pas svakako čovjekov najbolji prijatelj, “lentu božice” macama stvarno nitko ne može oduzeti niti to nadmašiti.

Nakon ovih činjenica, još jednom dobro promislite prije konačne odluke. A, što god odabrali, uopće ne sumnjamo da će ljubav prema njima biti velika, najveća!

PODIJELI