PODIJELI

-Dobivamo neka sredstva, ali ta su sredstva jako skromna, nedovoljna za ambicije i rezultate koje klub ostvaruje – rekao je Miljenko Pavlaković, predsjednik NK Vinogradar.

NK Vinogradar iz Mladine u blizini Jastrebarskog trenutno je vodeći klub 3. HNL zapad. Ispred najbližih pratitelja Kustošije i Trnja, četiri kola prije kraja prvenstva, ima sedam bodova prednosti. Ne bude li većih iznenađenja, sigurno osvaja prvenstvo. Ovaj mali klub, osnovan 1973. godine, koji je donedavno, dok se nije preselio u vojarnu u Jastrebarskom, igrao na stadionu okruženom vinogradima nadomak motocross stazi, uskoro će ući u 45. godinu postojanja. 

U povijesti kluba uspjeha ne nedostaje. Čak šest sezona uspješno su nastupali u Drugoj HNL. U Kupu Hrvatske imaju još zapaženije rezultate. Čak tri puta bili su u četvrtfinalu, iz kojeg su ih, redom, izbacivali Rijeka, Cibalia i Hajduk. U sezoni 2012./2013. Uprava kluba, unatoč osvojenom petom mjestu u prvenstvu, odlučuje da Vinogradar više neće nastupati u drugoj ligi i klub pada u Jedinstvenu županijsku nogometnu ligu. No Vinogradar ni tu ne posustaje. Klub u toj i sljedećoj sezoni opet osvaja prva mjesta u prvenstvu i ponovno postaje član 3. HNL zapad. Prošle sezone osvajaju drugo mjesto. Ove će gotovo sigurno biti prvi. No u Drugu ligu neće. Jer ne žele.

Zašto su ambicije kluba skromnije od igre i rezultata na terenu, upitali smo predsjednika Vinogradara, gospodina Miljenka Pavlakovića.

– Istina je da se trenutno nalazimo na prvome mjestu 3. HNL i da nismo predali potrebnu dokumentaciju za ulazak u viši rang. Iskreno se nadamo da ćemo i osvojiti prvenstvo, to nam je i bio cilj uoči sezone. Zacrtali smo si da ćemo biti pri vrhu tablice, to smo i ostvarili, vjerojatno čak i više od toga. Ove smo godine puno uložili u omladinski pogon i mlađe kategorije, u stvaranje bolje infrastrukture za našu školu nogometa i nogometaše. Na sva ta ulaganja gledamo kao na ulaganja u budućnost kluba. Na čelu s našim glavnim sponzorom, gospodinom Ivanom Rubinićem, Uprava kluba odlučila je da ove godine nećemo sudjelovati u Drugoj HNL. Je li to dobra odluka, vidjet ćemo, no tako smo odlučili. U budućnosti želimo stvarati igrače i u tom smjeru idu i ulaganja kluba. –

I trener Stjepan Gomerac izjavio je da je velika šteta što Vinogradar neće sudjelovati u Drugoj HNL, da su igrači to svakako zaslužili, a iduće će godine konkurencija biti mnogo jača s obzirom na to da u ligu ulaze Špansko i Udarnik sa svojim ambicijama, gotovo je sigurno da će ući i Zagreb ispadanjem iz druge lige, a vjerojatno i Hrvatski dragovoljac i Lučko.

Uz takvu konkurenciju, smatrate li i dalje da je odluka bila ispravna?

– Apsolutno sam siguran da je Vinogradar uvijek bio stabilan klub, uvijek smo imali dobru momčad i uvjeren sam da će tako biti i ubuduće. Konkurencije se ne bojimo, dapače, spremni smo i željni nadigravanja i s prvoligašima, što se najbolje vidi po našim rezultatima u Kupu.

Krije li se u financijama kluba razlog što nemate želje ući u viši rang iduće sezone?

– Mi već dugo tražimo potporu grada Jastrebarskog koja nedostaje. Dobivamo neka sredstva, ali ta su sredstva, usudit ću se reći, jako skromna i nedovoljna za ambicije i rezultate koje klub ostvaruje.

Kad bi grad financijski stao iza vaših rezultata, bismo li gledali Vinogradar u idućoj sezoni u Drugoj ligi?

– Da nam je grad dao konkretniju financijsku injekciju, o tome bismo svakako razmislili. Definitivno bismo sjeli i možda bi bila donesena drugačija odluka. Za drugu ligu treba potpora jedinice lokalne samouprave, ne može se s malim iznosima ići u takav projekt. Mi smo bili drugoligaš, dapače, kvalitetan drugoligaš, i upravo smo zbog toga odlučili istupiti iz druge lige. Tražimo potporu koja svih ovih godina nedostaje, a koju svi klubovi dobivaju od svojih gradova. Mi smo sigurno najveći ambasador grada Jastrebarskog, a zašto nemamo potporu, to morate pitati političare koji vode grad – zaključuje Pavlaković.

PODIJELI