PODIJELI

‘Cjenik’ je poznat i disciplinski suci postavljaju ispravan ‘račun’ prema dobivenim informacijama.

– Nema vam više u tim nižim ligama takvih incidenata kao prije – uvjeravao nas je nedavno jedan bivši igrač sadašnjeg zagrebačkog ligaša (prije dvadesetak godina) kada smo počeli razgovarati o nogometu.

– Nema više utakmica kakve smo mi imali, nismo se ni presvlačili, nego smo, zbog vlastite sigurnosti, odmah odlazili doma – dodao je naš znanac.

Možda više nema takvih situacija, ali disciplinski suci najnižih liga u kojima igraju klubovi iz Zagreba i Zagrebačke županije i dalje imaju mnogo posla. Suce na utakmicama i dalje vrijeđaju, neovisno o tome kojeg su spola i koliko kvalitetno donose odluke, a i startovi na suparnike iste su jačine. Jedino što se sada to radi kvalitetnijom opremom – kopačke su lakše nego početkom devedesetih.

Najgore je što je sve više maloljetnika koji zarađuju kazne zbog nepoštovanja sudaca i suparnika.

Nogometni savez Zagrebačke županije pokriva Jedinstvenu te dvije prve i dvije druge (istok i zapad) županijske lige, a disciplinski sudac imao je nekoliko zanimljivih situacija. Već u prvom kolu Prve ŽNL igrač Turopoljca iz Kuča glavom je o glavu udario protivničkog igrača iz Save (Sop Hruščica). Savin igrač imao je vidljivu posjekotinu, a prvi negativac sezone zaradio je dva mjeseca zabrane igranja.

Drugo kolo i ljestvica je podignuta visoko. Godinu dana kazne neigranja dobio je igrač Vatrogasca (Zdenci Brdovečki) jer je na gostovanju u Ivanić-Gradu nakon isključenja otvorenim dlanom udario suca po licu, ali to mu nije bilo dosta pa je psovao, vrijeđao i prijetio sucu utakmice.

Džentlmen iz Novaka (1. ŽNL) u listopadu se toliko uzrujao zbog drugog žutog kartona da je odlučio nekoliko puta nasrnuti na sutkinju, a pokušao joj je uzeti i zviždaljku.

Šest mjeseci

Dvojica igrača Lipovca (2. ŽNL istok) vikend nakon toga mislili su da su lukavi kada su, tražeći jedanaesterac, napali suca okrenuvši dresove na unutarnju stranu kako im se ne bi vidjeli brojevi. Kažnjeni su s osam i šest mjeseci zabrane igranja.

Pravi ulični fight dogodio se u ožujku na utakmici Žabnica – Graničar Nova Kapela (2. ŽNL). Najprije je gostujući igrač isključen jer je šakom udario suparnika u glavu, a onda je još jednog navijača napucao u nos. Nakon utakmice, domaći trojac napao je gostujućeg igrača, jedan ga je bacio na pod i bilo je to klasično cipelarenje. Jedan od njih će se odmarati do ožujka 2018., a dvojica do rujna 2017. godine.

A prošli mjesec jako su se na suce naljutili igrači i vodstvo Vatrogasca iz Kobilića (1. ŽNL istok) na gostovanju u Turopolju. Jedan igrač potrgao je sucu kartone nakon isključenja pa je dobio četiri mjeseca odmora, drugi je tri mjeseca zaradio zbog vrijeđanja sudaca nakon isključenja, predstavnik kluba bio je isključen zbog ulaska u teren i prijetnji sucima, a nakon što je poslan na tribine, preskočio je ogradu i odgurnuo suca. Šest mjeseci odmora.

I za kraj županijske liste, dvojica igrača Graničara iz Tučenika dobila su šest mjeseci kazne jer su nakon isključenja jednog odlučili prijetiti sucu i loviti ga po terenu. A ništa bolje nije ni u metropoli u tri lige.

Dva mjeseca dobio je igrač zagrebačke Save jer je dotrčao pred navijače Zagreba 041 (3. ZNL) i pozdravio ih nacističkim pozdravom. Policija nije dobila prijavu ni od delegata ni od Zagreba 041. Igrač Sesvetskog Kraljevca (2. Zagrebačka nogometna liga) dobio je šest mjeseci jer je suca udario u prsa, isto toliko i igrač Sloge Gredelj (2. ZNL) za isti prekršaj, popraćen i psovanjem majke sucu. Igrač Concordije (1. ZNL) osvetnički je udario suparnika i dobio pet utakmica zabrane, dok je na istoj utakmici njegov suigrač primio za vrat suca pa je dobio tri utakmice više. Osam utakmica možete dobiti i ako sucima kažete “Šupci, crna smeća”, kao što je učinio ove sezone i jedan igrač Botinca.

Velikim kaznama, od 18 mjeseci, nagrađena je nekolicina igrača.
Jedan iz Hrašća (3. ZNL) udario je suca u trbuh, psovao suparnike, a nakon što mu se sudac odlučio suprotstaviti, dobio je i po ruci. Junior Nura je nakon žutog kartona udario suca šakom u glavu, a nakon što je sviran prekid i isključenje, sudac je od istog igrača još dobio nogom u butinu. Naravno, sve to uz prijetnje i vrijeđanje.

Rekorder ove sezone, zasad, igrač je Nura (2. ZNL) koji je za vrijeme izdržavanja jednogodišnje kazne, dobivene u rujnu 2016. zbog pljuvanja suparnika i udaranja suca u lice zaradio još godinu dana.

Početkom travnja uletio je u teren na domaćoj utakmici protiv Čeha i udario službenog predstavnika gostiju. I sada će tu drugu kaznu početi služiti od rujna 2017., kada mu prestane prvih godinu dana.

Još je nekoliko vikenda amaterskog nogometa pred nama i možemo se samo nadati da neće biti incidenti kakvih je bilo, a neki bi učinili uslugu svima kada bi napustili sport.

PODIJELI