PODIJELI

-Uz pomoć ove hladnjače naši će proizvođači tijekom cijele godine moći biti na tržištu, a ne samo kada jabuke ili drugo voće sazru. Gradnja hladnjače bila je nužna, a sve smo to uspjeli napraviti uz pomoć bespovratnih sredstava Europskog poljoprivrednog fonda, iz kojega smo dobili čak 90 posto iznosa, odnosno 23 milijuna i 362 tisuće kuna – rekao je župan Kožić.

U Radnoj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici počela je gradnja prve ULO hladnjače u Republici Hrvatskoj koja neće biti u vlasništvu velikih trgovačkih lanaca, nego malih i srednjih proizvođača. Riječ je o najiščekivanijoj poljoprivrednoj investiciji u Zagrebačkoj županiji zahvaljujući kojoj će domaći proizvođači moći plasirati voće i povrće na tržište tijekom cijele godine, a ne samo sezonski i time konkurirati trgovcima.

-Vrijednost projekta je 27 milijuna kuna, a riječ je o najmodernijoj ULO hladnjači kapaciteta 3000 tona jabuka. U tom je iznosu i tehnološka oprema (najmodernije pakirke, transportna sredstva…), a kroz projekt smo zaokružili i svu potrebnu infrastrukturu kako bismo još više osvojili domaća tržišta i zadovoljili uvjete koje su postavili naši inozemni partneri – rekao je Hrvoje Bunjevac, direktor Distribucijskog centra za voće i povrće Velika Gorica.

Isplati li se

Naglasio je i kako se od 2005. godine šire i izvan Hrvatske u susjedne zemlje (Slovenija, Austrija i Italija). Ova moderna hladnjača bit će pravi spas za same proizvođače, odnosno, kako kaže Bunjevac, njihov čamac za spašavanje. S tim se slaže i Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, koji kaže kako je ovo prva ULO hladnjača koja će biti u vlasništvu proizvođača.

– Hrvatska proizvodnja voća doslovno se davi. U ovom smo trenutku došli na najniže moguće grane. Osim neorganiziranosti tržišta, protiv nas su se urotile i elementarne nepogode, nelojalan uvoz stare jabuke. Voćnjaci se masovno krče, a proizvođači su se počeli pitati: ‘Isplati li se ovdje uopće baviti proizvodnjom voća’ – kaže Bunjevac.

Kao što već svi znamo, a potvrdio nam je i naš sugovornik, u Hrvatskoj je infrastruktura u rukama veletrgovaca kojima su proizvođači zadnja rupa na sviralu. Sve to dovelo je do situacije u kojoj domaće voćarstvo jednostavno ne može opstati. S druge strane, u zapadnoj Europi situacija je obrnuta. Sva infrastruktura u rukama je proizvođača. Važno je napomenuti kako je ovo prvi ozbiljan regionalni projekt čiji su korisnici voćari Zagrebačke i Međimurske županije. Tako projekt rješava problem voćarstva dviju najjačih voćarskih županija.

Cijelu godinu na tržištu

– Uz pomoć ove hladnjače naši će proizvođači tijekom cijele godine moći biti na tržištu, a ne samo kada jabuke ili drugo voće sazru. Gradnja hladnjače bila je nužna, a sve smo to uspjeli napraviti uz pomoć bespovratnih sredstava Europskog poljoprivrednog fonda, iz kojega smo dobili čak 90 posto iznosa, odnosno 23 milijuna i 362 tisuće kuna – rekao je župan Kožić, dodavši da bi zadnja berba jabuka mogla biti skladištena u ovoj hladnjači.

Naravno, i zamjeniku gradonačelnika Velike Gorice, Stjepanu Kosu, iznimno je drago što je ovakav projekt napravljen na području njegova grada.

– Nadam se da će ovo biti poticaj poljoprivrednim proizvođačima da proizvode više jer će moći skladištiti proizvode, a zatim ih i plasirati na tržište, kako domaće, tako i inozemno. Nadam se da će se i mladi uključiti u ovakvu proizvodnju – rekao je Stjepan Kos.

Gradnja bi trebala završiti do kraja godine, a vrlo je izgledno da će to biti i prije, rekao nam je Bunjevac za kraj.

PODIJELI