PODIJELI

Otvorenjem prigodne izložbe, koja je bila i važan društveni događaj pod nazivom „100 godina okusa“ u zagrebačkom MSU i druženjem s poslovnim partnerima, Zvijezda, prva hrvatska tvornica ulja, proslavila je lani u rujnu svojih prvih 100 godina u vrhu hrvatskoga prehrambenog tržišta.

Stoljeće u kojemu su Zvijezdini proizvodi okusom i kvalitetom doprli do stolova gotovo svakog kućanstva diljem Lijepe naše, Zvijezda je proslavila vremeplovom kroz ključne godine koje su je dovele do priznanja kojim se danas ponosno može pohvaliti.

Zvijezda je, naime, sve do jučer, kao i prije 100 godina, sinonim kvalitete s potpisom tradicije, a njezini brendovi, ulje, margarin i majoneza prvi su izbor domaćih potrošača, što godinama potvrđuju i rezultati nezavisnih istraživanja stručnih agencija. Tako je bilo sve do nedavno, ali danas, nakon sloma koncerna Agrokor, koji je Zvijezdu preuzeo još 1993. godine, na staroj adresi u centru grada, malo tko bi se kladio u svijetlu budućnost velike zagrebačke tvornice, koja je osnovana u Palmotićevoj ulici.

Uz domaćine, tadašnjega predsjednika Uprave Zvijezde Gorana Pajnića i Antu Todorića, dopredsjednika koncerna Agrokor, prvih 100 godina uspješne poslovne priče sa Zvijezdom su proslavili sadašnji i bivši zaposlenici kompanije, poslovni partneri, prijatelji i mediji. No, narod bi rekao “tko bi gori, sad je doli”. Nije neka tajna da se možda i onda, samo prije osam mjeseci, već znalo, da je “car gol”. No eto, nije se nitko usudio to napisati ili javno reći dok ruske banke, preko svoje gospodarske diplomacije, nisu počele ultimativno tražiti vraćanje kredita od Agrokora, a koji se mjere u stotinama milijuna eura.

Ili Zvijezda, ili ništa

Domaća proizvodna kompanija, čije su vrijednosti utemeljene na tradiciji, izvrsnosti i inovativnosti, osnovana je u Zagrebu kao prva tvornica ulja. Od samih je početaka Zvijezda, koja to ime nosi tek od sredine devedesetih godina, postavljala standarde u svom proizvodnom segmentu te pomicala granice, predstavljajući najprije domaćem tržištu margarin 1956. godine, a zatim već 1959. i prvu majonezu.
Prošle godine, u kojoj se slavilo 100 godina uspješnoga poslovanja, Zvijezda je obilježila i novim proizvodima, majonezom s okusom slanine, gotovim umacima na bazi rajčice te novom ambalažom Margo namaza, a njezini brendovi: margarin, majoneza i ketchup, nagrađeni su Best Buy medaljom i prvi su izbor domaćih potrošača, zbog čega opravdano koristi slogan „Ili Zvijezda, ili ništa“.

Veliki jubilej Zvijezda je dočekala i s odličnim poslovnim rezultatima. U prvih šest mjeseci prošle godine Zvijezda nastavlja kontinuirano rasti. U istom razdoblju rastao je i izvoz, pri čemu su otvorena i nova tržišta u EU, Rumunjska i Grčka te Švicarska i Izrael, slavodobitno je izjavio na svečanosti Pajnić. On je sada već bivši čelnik HUP-ove Udruge prehrambene i prerađivačke industrije u poljoprivredi koja je inzistirala na donošenju nove poljoprivredne strategije, iako Hrvatska u nečijoj velikoj ladici, kao i brojne druge strateške dokumente, već ima dvije poljoprivredne strategije. No, rezultati su sve slabiji i slabiji jer je pokrivenost uvoza izvozom hrane na slabašnih 60 posto, a jedino što u domaćoj poljoprivredi, gdje je Agrokor bio sveta krava, raste je administracija u Ministarstvu poljoprivrede, nekoliko puta veća nego prije 20 godina. Na svečanosti proslave Pajnić je posebno zahvalio svim bivšim i sadašnjim zaposlenicima Zvijezde, rekavši kako oni svojim radom, znanjem i trudom pridonose kvaliteti Zvijezdinih proizvoda koji već sto godina pronalaze put do gotovo svakog kućanstva u Hrvatskoj.

Iznimno smo ponosni što je Zvijezda od 1993. godine dio koncerna Agrokor. Riječ je o domaćoj proizvodnoj kompaniji koja se može pohvaliti bogatom tradicijom poslovanja dugom punih 100 godina, a takvih u Hrvatskoj nema mnogo. Agrokor je u Zvijezdu, nakon preseljenja u Čavićevu, uložio više od 500 milijuna kuna, a investiralo se u tehnologiju, znanje i u ljude te u zaštitu okoliša, energetsku učinkovitosti i logistički centar. Mnogo, možda i previše, a uskoro će sve biti jasnije. Naravno, Zvijezda je, kao i druge tvrtke u koncernu ispod tornja, godinama bila pogon za razne emisare iz gospodarskog, ali i političkog života zemlje. Bilo je tamo i djece Hrvatskog proljeća, koja su vodila marketing Zvijezde.

Ostavinska rasprava

S druge strane, Zvijezda je pravi primjer kako uz vrlo velike investicije, a i one mogu biti prevelike, te objedinjavanje tržišnog, poljoprivrednog i prehrambenog sektora, pri čemu su veliku ulogu odigrali i državni poticaji u poljoprivredi, tvrtka može “uspjeti”. A onda i zbog nerazumnog širenja, jer je u Srbiji Agrokor, među ostalim, prije nekoliko godina kupio i Dijamant, još jednu veliku tvornicu ulja, čiju sudbinu tek treba raspetljati izvanredni povjerenik Ante Ramljak, koji je u srijedu posjetio Beograd, zbog “ostavinske rasprave”, koja će biti duga i bolna.

Naime, dojučerašnji tržišni lideri u više tržišnih niša, od nedavno, bez novih kredita, ne bi imali ni za plaću, koja u prehrambenoj industriji, kao i u trgovini, nikada nije bila velika.

Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, ovih je dana izjavila kako očekuje da će se cijelo stanje u konzorciju Agrokor znati nakon roka podnošenja prijava o tražbinama te nakon revizije financijskih izvještaja i poslovnih knjiga.
– Očekujem da će konačno i realno stanje situacije biti poznato nakon dva događaja. Jedno je 10. lipnja, rok podnošenja prijava o tražbinama, a tada će izvanredna uprava imati mjesec dana da stanje tražbina predoči sudu. Drugi događaj bit će dovršetak revizije koju provodi PricewaterholseCoopers (PwC). Na tome ćemo onda moći graditi sliku o realnom stanju – rekla je ministrica Dalić.

U vezi s odlukom Vlade da iz proračunske zalihe izdvoji pet milijuna kuna za istrage koje će DORH provoditi u Agrokoru, Dalić je rekla da je to opravdano jer „nitko nije očekivao da će se to dogoditi“ te da „pričuva i služi za takve izvanredne situacije“. – Očekujemo njihove rezultate, da to bude realizirano na zakonit način i da identificiraju one koji su odgovorni ako se nađe i evidentira dokaze da je u sustavu bilo nepravilnosti – kaže ministrica Dalić.

Slučaj Agrokor, smatra Dalić, svojevrsna je lekcija za ubuduće, a to je pitanje kvalitete, vrste i brzine revizije koju tako velike kompanije moraju imati, koliko često moraju mijenjati revizore, trebaju li imati više od jednoga revizora, kako utvrditi kvalitetu upravljanja te jesu li sadašnje interne kontrole dovoljne. – To sve treba razmotriti u krugu stručnjaka za određena područja te, ako je potrebno, izmijeniti i odgovarajuće zakonske propise kojima će se ojačati uloga revizora i sustava unutarnjeg upravljanja – najavila je Dalić inicijativu koju bi, kako kaže, osobno željela pokrenuti.

Todorić se neće javiti

Na otvoreno pitanje tko je u ovome trenutku vlasnik Agrokora, Dalić je rekla da „sve funkcije vlasnika sada obavlja izvanredni povjerenik, iako je u sudskom registru vlasništvo Agrokora d.d. ostalo i dalje nepromijenjeno zbog toga što vlasništvo nije moguće oduzeti“. – Ustavna je vrednota da vlasništvo nije moguće oduzeti, ali ga je moguće ograničiti. Tim je zakonom vlasništvo Ivice Todorića maksimalno ograničeno. On ni na koji način ne može izvršavati nikakve vlasničke funkcije ni vlasničke naloge. Promjena formalno-pravnih podataka u vlasništvu dogodit će se kada se namire vjerovnici. Nakon što je objavljena informacija o više od 40 milijardi duga, postalo je jasno da će se kao sastavni dio nagodbe morati primijeniti zamjena tih dugova za vlasništvo – objasnila je Dalić. Prema njezinu mišljenju, teško da će se Todorić nakon svega javiti sa zahtjevom da mu se vrati vlasništvo. – To je nemoguće jer dugovi iznose više od 40 milijardi kuna. Ako bi se na kraju procesa Todorić pojavio kako vlasnik, to bi značilo da se prije toga u potpunosti isplatila i zadnja lipa duga, zajedno s kamatama, što je praktički nemoguće. Zastrašujući iznos duga pokazuje da ekonomsko vlasništvo Todorića ne postoji – ustvrdila je potpredsjednica Vlade.

Dalić smatra i da situacija s Agrokorom neće imati posljedice na mirovinski sustav. – Koliko je meni poznato, mirovinski fondovi imaju vrlo male udjele u vlasništvu Leda, tek nekoliko postotaka. U odnosu na cjelokupnu imovinu kojom raspolažu mirovinski fondovi, to je zaista iznimno malo, tako da to što je sada vrijednost dionica Leda pala nema utjecaj na mirovine. Posljedice na sadašnje i buduće mirovine i gospodarski sustav u zemlji mogle su biti teške da je Vlada ostala pasivna i da nije stvorila primjerene institucionalne mehanizme zaštite. Međutim, mirovinski fondovi dosad su zbog drastičnog pada cijene dionica više Agrokorovih tvrtki, uključujući i Zvijezdu, izgubili oko 350 milijuna kuna.

PODIJELI