PODIJELI

Osijek sedam godina čeka na svoj vodeni park, a za Šmidhen nitko i ne pita. Gradonačelnik Zeline pak vjeruje u projekt.

Čini se da Zagrepčani nemaju sreće s aquaparkovima, poželjnim turističkim sadržajima u okolici grada, pa moraju na rekreaciju u Tuheljske i brojne slovenske toplice jer, kako god se najavi koji aquapark, od Samobora do Zeline, gdje su se Zagrepčani kupali još sredinom prošlog stoljeća, tako, uz financijske dubioze, i nestane.

Naime, Grad Sveti Ivan Zelina u suradnji sa španjolskom tvrtkom ActionPark WaterSpace (AWS) u studenome prošle godine organizirao je javnu prezentaciju idejnog rješenja za projekt Aquapark Zelina. Od projekta zasad postoji brošura pod nazivom “Gradimo aquapark!”, koju nam je prezentirao gradonačelnik Zeline Hrvoje Košćec (HNS). S druge strane, oporba je na sjednici Gradskog vijeća najavila podnošenje kaznene prijave zbog trošenja 200.000 kuna gradskog novca za pripremu projekta aquapark Zelina, koji je imao burnu povijest jer su građani Zeline još 2015. godine platili tri milijuna kuna na ime sporazumnog raskida ugovora između Grada i tvrtke Termalna riviera, koja je imala koncesiju nad ”zelinskim bazenima” sve do 2056. godine.

Megalomanski projekt

Gradonačelnik Košćec okrivljuje prethodnu vlast za megalomanski projekt, težak 35 milijuna eura, koji je počeo još 2005. godine, ali se u desetak godina, osim izvjesnih troškova, ništa nije dogodilo, gradski su bazeni i dalje propadali. Planovi su uključivali gradnju čak dva hotela, otvorenog i zatvorenog bazena, nogometnog igrališta, a onda je investitor naprasno odustao od projekta, što je uzrokovalo mnoge probleme jer je koncesija izdana na rok od 50 godina i nije bilo lako raskinuti taj ugovor. – Sudski spor – kaže Košćec – stajao bi nas 50 milijuna kuna pa smo se nekako dogovori i platili stvarne troškove u iznosu od tri milijuna kuna.

Vrijednost novog aquaparka u Zelini, koja ne odustaje od razvoja kontinentalnog turizma, procjenjuje se na pet milijuna eura, što je već na prvi pogled mnogo manje od onoga starog plana. Gradonačelnik je uvjeren da je projekt aquapark Zelina realan i isplativ jer u krugu oko Zeline, odnosno Zagreba, koji je najveće tržište, nema pravog aquaparka bližeg od 200 kilometara, odnosno najbliži je onaj u Istri.

Nakon prezentacije iskustva i referenci tvrtke AWS, Alfono Ribarrocha prikazao je idejno rješenje aquaparka koje je koncipirano tako da se projekt realizira u fazama. U prvoj fazi izgradit će se vodene površine namijenjene plivanju, kupanju i relaksaciji te tobogani koje će moći koristiti i djeca i odrasli. Ukratko, 20 posto objekata vezano je za pet bazena, a ostalo zauzimaju lokali, restorani i noćni klub.

Već bi prva faza aquaparka trebala sadržavati veliki „dvorac“ koji će imati sedam tobogana, a poslije će se na to dodati visoki mega tobogan s drugim sadržajima. U sklopu objekata na ulazu su predviđene svlačionice, toaleti i drugi obvezni sadržaji za upravljanje aquaparkom, ali veći dio prostora bit će namijenjen ugostiteljskim i zabavnim sadržajima koji mogu funkcionirati tijekom cijele godine, ne samo četiri ljetna mjeseca, od klupskih prostora u podrumu, restorana u prizemlju s terasom, velike dvorane na prvom katu do dvorane za vježbanje, wellness, spa ili beauty sadržaj i slično.

Gradonačelnik vjeruje

Opozicijskim vijećnicima ne čini se tako. Naime, tražeći podatke o španjolskom investitoru lako su pronašli prezentaciju gotovo istog projekta u Osijeku, a poslije i samoborskom Šmidhenu. Zanimljivost je poslova sa španjolskim investitorom da gradovi plate prezentacije, a od projekata na kraju ne bude ništa. Osijek sedam godina čeka na svoj vodeni park, a za Šmidhen nitko i ne pita.

Gradonačelnik Zeline pak vjeruje u projekt. Lani je završena rekonstrukcija cjevovoda jer je postojeći bio nagrizen korozijom, mjestimično i više od 90 posto. U travnju ove godine pokrenut je postupak izdavanja lokacijske dozvole jer nema smisla, kaže, da grad nešto gradi bez potrebnih dozvola. Uz to, ističe, ovako zamišljen projekt privući će i veći interes investitora koji se mogu uključiti odmah ili u kasnijim fazama.

Točan iznos investicije kreće se između pet i šest milijuna eura. Košćec napominje da je Grad sada kreditno sposoban da prvu fazu može investirati sam ili uključiti investitore odmah, ali postoje linije financiranja na koje se možemo i sami javiti. Povrat investicije je unutar 10 godina jer se planira da se komercijalni prostor da zakupcima. Ulaznica za građane ne bi trebala biti skuplja od 50 kuna, a aquapark u Zelini samo u prvoj fazi imao bi 20 zaposlenih.

Na kraju, ali možda i najvažnije, gradnja bazena, nakon izmjene urbanističkoga plana grada Zeline, koja je trajala osam mjeseci, nakon dobivanja građevinske dozvole, planirana je za drugi dio ove godine.

Završetak gradnje aquaparka, pak, planiran je već u 2018. godini. To su planovi iz brošure Gradimo aquapark, koja stoji na ulazu u zgradu Gradskog poglavarstva Zeline. No, to naravno ne znači, poučeni dosadašnjim lošim i skupim iskustvima s aquaparkovima u okolici Zagreba, da će zaista tako i biti.

PODIJELI