PODIJELI

Zagrebačka amaterska košarkaška liga – Koala, završila je devetu sezonu prije manje od mjesec dana pobjedom igrača Bigraf-Croexpresa. Možda nebitno za mnoge, ali amaterska liga koju je nekoliko košarkaških entuzijasta pokrenulo 2008. godine priznata je među zagrebačkim ljubiteljima košarke.

Da nije tako, ne bi u njoj ovih godina igrali ili još igraju imena poput Josipa Sesara, Slavena Rimca, Davora Marcelića, Veljka Mršića, Vlade Alanovića, Vladimira Krstića, Ivice Marića, Borisa Gnjidića, Darka Krunića, Alberta Karnera, Siniše Medenice, Gordana Zadravca, Marka Šamanića i mnogih drugih bivših reprezentativaca i prvoligaških igrača.
– Sudjelovali smo u jednoj amaterskoj ligi, nismo bili zadovoljni organizacijom i uvjetima koje zaslužuju igrači, tražili od organizatora da nešto poboljša, ali kada to nije učinjeno, nas sedmorica-osmorica odlučili smo pokrenuti samostalnu ligu i tako je nastala Koala – kažu Zoran Lojdl, predsjednik, i Senad Beganović, tajnik udruge Košarkaška amaterska liga, organizatora Koale, dok smo sjedili u prostorijama paviljona 25 Zagrebačkog velesajma, gdje se u dvoranama ŽKK-a Medveščak i igraju utakmice. Prve sezone krenulo se u dvije kategorije, seniorskoj i veteranskoj, a okupile se 32 momčadi.

– Od početaka, po sezoni u prosjeku imamo 20 momčadi, a svaka ima 15 do 20 igrača koji zaigraju. Barem jednu utakmicu. Oko 400 ljudi sudjeluje u ligi po sezoni koja traje od sredine listopada do početka svibnja. Utakmice se igraju vikendom jer je to jedino moguće. Preko tjedna većina dečki ima svoja druženja i haklove. Sude iskusni suci, koji su većinom sudili prvu ligu. Naša liga je poznata i po tome što nam se svake godine odazovu košarkaške legende koje uručuju priznanja najboljima – govori Beganović.
Kako bi bilo zanimljivije, u doigravanju mogu nastupiti igrači koji su odigrali minimalno određeni broj utakmica, tako da ne bi bilo “padobranaca” koji dođu samo u završnicu i onda svojom kvalitetom ponište trud ostalih tijekom cijele sezone. Pravo nastupa nemaju igrači koji igraju nacionalne lige, A-1 i A-2 lige. U siječnju se organizira i All Star utakmica humanitarnog karaktera, a organizatori su ponosni što pravila dijelom određuju sami sudionici.

– Na početku sezone predstavnici klubova, kojima je osigurano najmanje 14 utakmica u sezoni, neovisno o broju prijavljenih momčadi, dogovore neka pravila po kojima igraju. Igra se po Fibinim pravilima, ali napad se ne vraća na 14, već se vraća na 24 sekunde, imamo pravilo podbacivanja nakon svake “mrtve lopte” i produžatak traje 3, a ne 5 minuta. Momčad koja osvoji loptu na podbacivanju na početku utakmice, ima loptu na početku četvrte četvrtine – objašnjava Beganović.

Predsjednik Lojdl rekao je kako se polako razvija suradnja s CroHoopsom, drugom amaterskom ligom u Zagrebu. Razmišlja se o organizaciji Superkupa, utakmice prvaka dviju liga, postoji ideja i o organizaciji nacionalne završnice amaterskih liga i za kraj ističe najvažnije: – Igrači uživaju u kvalitetnim utakmicama, dobroj organizaciji u kojoj se ne trebaju brinuti ni o čemu, a druženja u “trećem” poluvremenu također su dobra.

PODIJELI