PODIJELI

Hrvatske poduzetnice i poduzetnici najviše se boje neuspjeha. Od početka svog poslovnog angažmana u realnom sektoru pa sve do umirovljenja, stručnjaci uočavaju kod poduzetnika visoku razinu tjeskobe i straha izazvanih propitivanjima o neuspjehu u radu i postignuću željenih ciljeva.

Teret straha od neuspjeha posebice je izražen u prvim godinama poslovanja hrvatskih poduzetnica i poduzetnika, no njegov intenzitet ne smanjuje se previše niti tijekom godina „stasavanja“ u nemirnom moru tržišnih neprilika.

Neuspjeh se posebice tragično doživljava na prostorima jugoistočne Europe i zbog velikog kriticizma, negativnih komentara, ismijavanja te nerijetko čak i zločestih namjera prema onima koji ne dožive poslovni uspjeh. Upravo zbog tog “jala” domaći poduzetnici često zaboravljaju na onu narodnu – nema neuspjeha u poduzetništvu, samo uspjeh ili naučena lekcija.
Te pojave zorno uočava loyalty član Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, terapeut Dane Cvijanović, vlasnik obrta Vetriver.

“Siguran sam da svi znamo nekoga tko ima takve emocije, tko nosi zloću u sebi. Mi ih, naravno, nemamo. I to je nekakav stav od kojeg svi polazimo. Ja osjećam samo ljubav i ja sam dobar, a oni, oni tamo, oni mrze. Rijetki će među nama moći stati pred ogledalo i reći sam sebi: ‘Slušaj – mrziš i zavidan si, podmećeš, kako sebi, tako i drugima”, detektira terapeut Cvijanović, ističući kako svaka emocija, pa tako i ona “zločesta”, ima svrhu, a to je da nas dovede do zadovoljstva i ispunjenja…

Cijeli tekst pročitajte u našem tiskanom izdanju Zagrebačkog lista

PODIJELI