PODIJELI

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine, Služba za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, AK Siget i Školom za cestovni promet po dvadeset i prvi puta organizira akciju „Dan ljubaznosti u prometu“.

S ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, održava se povodom dana Grada Zagreba.

Vozači, zaustavite se na pješačkom

– Od vozača očekujemo da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: „Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“. S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: „Hvala“ ili da se osmjehnu. Osmjeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnoj komunikaciji – kažu iz PU zagrebačke.

Krajnji cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo.

U srijedu 31. svibnja od 10 do 14 sati pedesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u gradu Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.

Prošlogodišnji rezultati

Od ukupno 17.742 evidentiranih vozača 68,43 % (12.141 vozač) propustilo pješake, što je u odnosu na akciju iz 2015. godine (66,27 %) povećanje broja savjesnih vozača za 2,16 %. U proteklih 20 godina sve je veći broj savjesnih vozača, ističu iz policije.

Prve godine održavanja akcije broj savjesnih vozača bio je 36 posto i svake godine se povećavao. Izuzetak su tri godine i to 2015. kada je broj savjesnih vozača u odnosu na godinu ranije smanjen za 1,16 %, 2012. sa smanjenjem od 0,18 % i 2008. kada je broj savjesnih vozača bio 5 % manji.

-Na posebnim obrascima bilježit ćemo registarske oznake savjesnih vozača na osnovu kojih ćemo nasumice „izvući“ 10 vozača koji će biti prigodno nagrađeni – napominju iz policije.

Nagrade dodjeljuju Turistička zajednica Grada Zagreba te Autoklub Siget, a sve predstavnike medija pozivamo da u utorak, 13. lipnja u 12 sati u AK Siget (Zagreb, Siget 17) prisustvuju podjeli nagrada.

 

PODIJELI