PODIJELI

Prvoosumnjičeni je krajem prošloga tjedna bio doveden pritvorskom nadzorniku i određen mu je jednomjesečni pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a ostali će uhićenici biti obuhvaćeni kaznenom prijavom redovnim putem.

Među njima je, kako saznajemo, i barem jedan od HRT-ovih snimatelja, dobitnika uglednih nagrada na TV festivalima i suradnika na ostvarenju značajnih televizijskih projekata, uključujući i prijenose Olimpijskih igara i serijala The Voice

Privođenjem petero zaposlenika HRT-a zbog krađe pet skupocjenih televizijskih kamera, ali i prošlotjednim određivanjem jednomjesečnog pritvora prvoosumnjičenom tonskom snimatelju – kolovođi te drske krađe, jedan od najsramotnijih skandala na javnoj radioteleviziji u posljednjih nekoliko godina dobit će svoj pravosudni epilog, ali i prvo javno priznanje štete na račun građana koji plaćaju RTV pristojbu kojima je izbijeno otprilike 1,1 milijun kuna.

Pritom je nematerijalna šteta, sramota za javnu radioteleviziju mnogo veća jer je zbog krađe njihovih zaposlenika dodatno narušen ugled HRT-a, ali indirektno oštećena i država jer se za novac ukradenih kamera moglo kupiti, primjerice, čak šest novih policijskih automobila, ili barem dva luksuzna auta za potrebe Vlade.

Kralo se dvije godine

Ulaskom policije na HRT potvrđena je i notorna činjenica – da se na Prisavlju pune dvije godine kralo skupocjenu opremu, o čemu se dugo brujalo u prisavskim kuloarima, a što je vodstvo HRT-u uočilo tek prošle godine kada je bila podnesena kaznena prijava, kako se to uobičajeno navodi, protiv nepoznatoga počinitelja.

Ravnateljstvo HRT-a sada navodi da je uložilo krajnje napore kako bi se u suradnji s MUP-om što prije otkrilo počinitelje te riješilo taj slučaj te napominje da je odlučilo žurno promijeniti organizaciju kako se takvi slučajevi više ne bi događali. No, s druge strane, u priopćenju zagrebačke policije potvrđuje se “sporo paljenje protuprovalnog alarma” na HRT-u jer se navodi da su tek u studenome i prosincu 2016. godine “zaprimili dvije kaznene prijave zbog sumnje da je od 19. rujna 2014. do 7. listopada 2016. iz prostorija HRT-a nestalo pet kamera”, ali i veća količina razne tehničke opreme, uključujući i objektive, mikrofone, tonske miksete, stative i monitore.

U šturom policijskom priopćenju ističe se i drskost HRT-ovih kradljivaca za koje je, vjerovali ili ne, nakon policijske pretrage njihovih domova, automobila i elektroničke pošte ustanovljeno da su preko računa na ebay.comu i njuskalu.hr prodali dvije kamere u Australiju i Češku, svaku za šest tisuća eura, iako je HRT, kako se saznaje, te iste kamere s pripadajućom dodatnom opremom platio po cijeni koja se penje i do gotovo 30.000 eura.

‘Razdužene’ kamere

Pritom u policijski zapisnik nije ušla i nečuvena drskost nisko rangiranih osumnjičenih HRT-ovih tonaca i snimatelja – naime, oni su ukupno ukrali čak šest HRT-ovih kamera, od kojih se jedna navodno koristila za snimanje showa konkurentske komercijalne televizije. No, nakon krađe jedna se od kamera oštetila, a kako bi je opet koristili, oni su je vratili na HRT-u da bi je, valjda, u jamstvenom roku i na račun HRT-a, popravili i vratili u svoj “alternativni” snimateljski pogon. Kako saznajemo, glavni organizator te krađe – televizijski tonac još je tijekom 2015. i 2016. iskoristio položaj odgovorne osobe i ukrao opremu koju je iznajmljivao i poslije prodao drugim osobama u Zagrebu i Zaprešiću, a skrivao je tragove krivotvoreći potpise na inventurnim listama koje je predao šefu centralne HRT-ove inventurne komisije.

Kamere je “razdužio”, planirajući sakriti pravo inventurno stanje HRT-ove opreme, odnosno jednostavnu činjenicu da je uz šutnju i moguću suradnju ostalih osumnjičenika ukrao kamere javne radiotelevizije. Pritom je, naravno, policijskim rječnikom, pribavio neutvrđenu imovinsku korist dok je javnoj televiziji prouzročio “znatnu štetu u iznosu od najmanje milijun i 98 tisuća kuna”. Prvoosumnjičeni je, kako saznajemo, krajem prošloga tjedna bio doveden pritvorskom nadzorniku i određen mu je jednomjesečni pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a ostali će uhićenici biti obuhvaćeni kaznenom prijavom redovnim putem. Među njima je, kako saznajemo, i barem jedan od HRT-ovih snimatelja, dobitnika uglednih nagrada na TV festivalima i suradnika na ostvarenju značajnih televizijskih projekata, uključujući i prijenose Olimpijskih igara i serijala The Voice.

Vrijedno je istaknuti i da je prvi tekst o nestanku kamera bio objavljen tek u studenome prošle godine kada je, nakon višemjesečnog čekanja potvrde, Hina objavila vijest o sramotnom “nestanku” HRT-ove opreme koju, treba li to uopće napomenuti, plaćaju svi građani. Tada je bilo istaknuto da je HRT podnio kaznenu prijavu zbog nestanka više kamera, ali i kako zbog pokrenute istrage “ne mogu iznositi daljnje podatke povezane s tim slučajem”.

Slaba slika i ton

No, kako se već tada moglo čuti, nove digitalne kamere koje su “nestale” s HRT-a bile su namijenjene za snimanje dramskog i dokumentarnog programa, tzv. sporovoza u programu HTV-a. Kako nam je potvrđeno, više digitalnih kamera izneseno je iz zgrade Hrvatske radiotelevizije preko porte na kojoj nije bilo videonadzora, a na nestanak kamera prvi su upozorili zaposlenici Informativnog programa HRT-a. Kako se neslužbeno saznalo s HRT-a, nije isključena mogućnost da su kamere s javne radiotelevizije bile korištene u proizvodnji audio-vizualnog programa za javnu radioteleviziju u sklopu tzv. vanjske produkcije, ali i za potrebe programa konkurentskih komercijalnih televizija.

Nakon policijskog privođenja osumnjičenih, a na upit Zagrebačkog lista, sadašnje vodstvo HRT-a nije odgovorilo jesu li osumnjičeni kradljivci iz njihova pogona suspendirani ili dolaze i dalje na posao, a nisu naveli ni koje im sve moguće sankcije prijete. Službena poruka s HRT-a bila je kratka i, kako bi cinici rekli, slabe slike i tona.

“Obavještavamo Vas kako istraga o krađi kamera i prateće opreme još uvijek traje te zbog toga ne možemo komentirati cijeli slučaj. Hrvatska radiotelevizija daljnje će radnje glede zaposlenika koji se dovode u vezu sa slučajem poduzeti nakon završetka istražnoga postupka. Tome dodajmo kako je Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije odlučilo žurno promijeniti organizaciju i procese rada kako se takvi slučajevi više ne bi događali”, zaključuje se u odgovoru HRT-a.

PODIJELI