PODIJELI

28. 5. 1991.

Prva smotra ZNG-a

Na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici održana je prva smotra Zbora narodne garde. Iako su od oružja prikazani (uglavnom loši) kalašnjikovi i lagani transporteri, smotra je pokazala odlučnost Hrvatske na obranu uoči proglašenja samostalnosti i izvjesnog rata, posebice nakon akcije Plitvice i masakra mladih policajaca u Borovu selu. Poslije je ovaj datum postao Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske.

29. 5. 1953.

Osnovano Zagrebačko dramsko kazalište

Skupina mladih glumaca i redatelja, “pobunjenika” iz HNK, kojoj je predvodnik bio dr. Branko Gavella, preuzela je zgradu Malog kazališta u Frankopanskoj 10 i osnovala Zagrebačko dramsko kazalište. Zbog obnove prostora prva je predstava izvedena u Subotici, a ZDK je otvoren 30. listopada 1954. s predstavom “Golgota” Miroslava Krleže, u režiji Gavelle. 1970. ime mu je promijenjeno u DK “Gavella”.

30. 5. 1990.

Konstituiran prvi višestranački Sabor

Konstituiran je prvi višestranački Sabor tada još Socijalističke Republike Hrvatske. Za predsjednika Republike izabran je Franjo Tuđman, za predsjednika Vlade (Izvršnog vijeća Sabora) Stjepan Mesić, a za predsjednika Sabora Žarko Domljan. Do 2001. godine, taj se dan slavio kao Dan državnosti.

31. 5. 1991.

Dan grada Zagreba

Zagrepčani se tradicionalno obraćaju Majci Božjoj od Kamenitih vrata od velikog požara 31. svibnja 1731. Slika Majke Božje, koja je prije stajala iznad gradskih vrata, nađena je čitava i neoštećena usred zgarišta i pepela. Samo je okvir izgorio. Blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata slavi se i kao Dan Grada Zagreba. Dana 31. svibnja 1991., tijekom 260. obljetnice svetišta, zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić proglasio je Majku Božju od Kamenitih vrata zaštitnicom Grada Zagreba.

PODIJELI