PODIJELI

Nikša Fulgosi redatelj i autor prvog hrvatskog televizijskog serijala o seksualnom odgoju ispričanog iz dječje perspektive, a namijenjenog odraslima, bit će predstavljen na uglednoj međunarodnoj konferenciji ‘Balkan Cinema on the Crossroads: From Nitrate to Digital’ koja će se početkom lipnja održati na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Nikša Fulgosi sa suprugom u Dubravi

Nikša Fulgosi (1919.-1996.), legendarni scenarist, redatelj i autor prvog hrvatskog televizijskog serijala o seksualnom odgoju “Ljubavni jadi Pepeka Gumbasa i Marijete Buble” ispričanog iz dječje perspektive, a namijenjenog odraslima, bit će predstavljen na uglednoj međunarodnoj konferenciji “Balkan Cinema on the Crossroads: From Nitrate to Digital” koja će se početkom lipnja održati na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

O prosvjetiteljskom dokumentarnom radu i utjecaju redatelja Nikše Fulgosija, kao jedini predavač iz Hrvatske govorit će Željko Luketić, doktorand filmologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji je i među najzaslužnijima za otkrivanje Fulgosija, autora kultnog “Pepeka”, serijala koji je bio samo djelomično prikazan, a ubrzo i “skinut” s programa bivše Televizije Zagreb još prije gotovo četrdeset godina.

Tko je taj Nikša Fulgosi

Naime, u ponovnom otkrivanju tog zaboravljenog bisera hrvatske televizijske produkcije, HRT je kao sljednik bivše Televizije Zagreb prošle godine, na 60. obljetnicu Hrvatske televizije, skromno i samo na multimedijskoj platformi HRTi obilježio rad i lik Nikše Fulgosija prikazavši dokumentarac “Tko je taj Nikša Fulgosi” iz 2014. kojem je scenarist bio upravo Luketić.

Čini se gotovo nevjerojatnim, ali u tom su dokumentarcu pozitivne ocjene o Fulgosijevu serijalu o seksualnom odgoju, ali naravno – uz različite komentare – dali i potpuno suprotstavljeni o toj temi, među ostalim, i Ivan Miklenić, glavni urednika Glasa Koncila, te Željka Markić iz udruge U ime obitelji, ali i Aleksandar Štulhofer, osnivač Katedre za seksologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, kao i neki od autora sada već pomalo zaboravljenog Kurikuluma o zdravstvenom odgoju.

“Ljubavni jadi Pepeka Gumbasa i Marijete Buble” TV serija je o seksualnosti, kako se sada otkriva, tada zapostavljenoga genijalca Nikše Fulgosija, majstora zajedljiva humora, avangardne režije te promicatelja liberalnih stavova koji je još 70-ih godina prošlog stoljeća, u olovna vremena “ideološke podobnosti”, ismijavao sve vrste vjerskog, političkog, a posebno seksualnog licemjerja.

S djecom u glavnoj ulozi, a s otvorenim porukama tada još ne tako “zatucanim” odraslima, Nikša Fulgosi je od 1969., a zaključno do kraja 70-ih godina prošlog stoljeća u sklopu programa bivše TV Zagreb snimio i montirao 13 epizoda serije o seksualnom odgoju, prve u bivšoj Jugoslaviji, od kojih je prikazano samo nekoliko prije nego što je nepoznat netko i bez objašnjenja – Fulgosija skinuo s programa.

‘Lijepo ime udo’

Razred osnovnoškolaca koji pjeva “Lijepo ime udo” u epizodi o nazivima spolnih organa, žene koje u skeču po uzoru na ekipu Montyja Pythona upozoravaju na žensku seksualnost s transparentima “Oštećene smo za kilometre penisa” i “Naše je pravo da budemo seksualno eksploatirane”, ali i snimke tadašnjih političara kojima se komentiraju stavovi, ali umjesto glasovima, sinkroniziranim blejanjem, samo su neke od diverzija kojima je Fulgosi educirao, ali i nasmijao barem većinu rijetkih sretnika koji su imali priliku pogledati sve epizode “Pepeka Gumbasa”.

Za ponovno “otkrivanje” Fulgosija na HRT-u, pak, zaslužan je Željko Luketić koji je iz arhiva HRT-a je, uz veliku pomoć koscenaristice Nataše Kalinić Ahačić dobio sve epizode “Pepeka” i, kako sam kaže, bio iznenađen kvalitetom serije, ali i reakcijama publike na probnoj projekciji održanoj još 2013.

– Ljudi su fenomenalno reagirali i smijali se na pravim mjestima. Koncept nam je teme koje su Fulgosiju tada bile aktualne spojiti s današnjicom i predstavnike dvaju pravaca od kojih je jedan za seksualni odgoj, a drugi protiv, staviti u istu dvoranu, prikazati im epizode serije i zamoliti ih da iskomentiraju bi li takav pristup seksualnosti i danas bio potreban. Ono što me začudilo je da se svima, iako je Fulgosi podbadao sve – državu, politiku, crkvu i školstvo – serija veoma svidjela – isticao je još prije tri godine Luketić autoru ovog teksta, dodajući i da je, sasvim očekivano, kod katoličkih predstavnika bilo primjedbi. Primjerice, primjedbi na tipičnu Fulgosijevu “televizijsku” diverziju – razred koje pjeva “Lijepo ime udo” – pjesmicu o penisu ili udu.

Iako je Fulgosi tada bio ponovno otkriven javnosti koja je pokazala interes za otvaranjem arhiva u koji je bačen ostatak njegova kultnog serijala, HRT je istaknuo kako je rad i djelo Nikše Fulgosija prošle obljetničarske godine već bio obilježen emitiranjem filma “Tko je taj Nikša Fulgosi” na HTV-u 4 te da je taj film stalno dostupan na HRTi. Osim toga, kako su tada naglasili, uredništvo zasad nije donijelo odluku o ponovnome prikazivanju Fulgosijevih djela. Stoga vas Zagrebački list, uz dopuštenje HRT-a, poziva na gledanje tog dokumentarca. Naravno, na platformi gdje će vam taj dokumentarac, ali i ostali Fulgosijevi filmovi, biti dostupni.

Ksenija Urličić – ‘Mala Jole’

“Pepek Gumbas” bio je krunsko djelo Nikše Fulgosija, ističe Luketić, ali dodaje da u njegovu opusu ima i dokumentaraca istog stila, zajedljiva humora i avangardne režije u kojima Fulgosi promiče liberalne stavove, šiba licemjerje i pokondirene tikve tadašnje socijalističke elite. Među njima ističemo “Sto ljepotica na dan” iz 1971. – kritiku izbora ljepote i pretvaranja žena u isprazne seks-lutkice, ali i “Sto kletvi na dan”, film iz iste godine o “pravom” govoru i jeziku starog sistema.

No, da nije samo serijal “Pepek” bio zabranjen među Fulgosijevim djelima, ističemo i još jedan njegov vrijedan i zbog zabrane nedovršen uradak – film “Mala Jole”, priču o ženi kapetanici broda koja postaje “šef” muškarcima. Zanimljivo je istaknuti i da je u toj ulozi trebala zablistati poslije stvorena televizijska legenda – Ksenija Urličić, čelična lady HTV-a, ali i Televizije Zagreb.

PODIJELI