PODIJELI

Pitali smo Noela kakva budućnost čeka čovječanstvo. Taj prepametni dječak, koji u slobodno vrijeme igra ‘strateške igrice na kompjutoru’, rekao nam je da ‘nuklearnog rata neće biti jer bi se svi ujedinili kad bi ga netko nepromišljen pokrenuo’, a u budućnosti pogotovo ne ‘jer će nove generacije biti pametnije od ovih sadašnjih’.

Zagrepčanin Noel Mrkonjić prvo je dijete u Hrvatskoj koje je u jednoj školskoj godini završilo prvi i drugi razred. Noel, sada dvanaestogodišnjak, mogao bi preskočiti još jedan razred, ali to više nije opcija jer se ne želi odvajati od prijatelja u razredu.
Noel ulazi u skupinu izuzetno nadarene djece za koju naš školski sustav nema previše razumijevanja. Ne pomaže ni to što zakon prepoznaje takvu djecu jer je provedba nešto sasvim drugo, s čime se susrela i Noelova obitelj. Naime, Noel bi imao pravo na mentora koji bi mu pomagao u stjecanju dodatnih znanja koja redovni školski program ne nudi. No, Noelova majka Ljiljana kaže kako u školi nije bilo razumijevanja za to, iako je mentor bio spreman raditi i besplatno. Noelu škola nije dopustila ni da ide na fiziku i kemiju kao slobodne aktivnosti – jer u programu za šesti razred još nema tih predmeta.

Što je to revizor

Noel je nedavno nastupio u emisiji “Superljudi” koja se prikazuje na RTL-u i došao do polufinala koje se emitira iz Beograda. Pokazao je nevjerojatnu memoriju i zapamtio raspored svih 108 balona ružičaste i plave boje, a sve to u tri minute.

Pobijedi li u finalu za nekoliko tjedana, osvojit će 25.000 eura. No, Noel je vrlo skroman i pragmatičan. Mali dio novca, kaže, potrošit će na čašćenje prijatelja, a sve ostalo čuvat će za školovanje na fakultetu. Noel ima brojne talente, govori engleski, francuski i njemački, svira klavir, izmislio je i likove svog prvog romana. Noelova majka kaže kako je za samo pola sata šetnje Beogradom naučio ćirilicu i može čitati na tom pismu. Obožava povijest i geografiju, no, kad odraste, htio bi biti – marketinški stručnjak ili revizor. Noel nam je precizno objasnio što je to revizor: “To je kad neko poduzeće ima dokumentaciju i onda je dade revizorskoj tvrtki koja provjerava jesu li dokumenti dobro napisani i imaju li kakvih rupa.”

Politikom i političarima nije impresioniran, iako ponekad prati sjednice Sabora. Dao nam je originalno objašnjenje zbog čega je Petrov dao ostavku kao predsjednik Sabora: “Morao je jer nije više mogao izdržati da ne ode na WC.” Ne bi htio biti političar, iako bi bilo zabavno sjediti u Saboru jer, kako kaže – “zastupnici imaju visoke plaće, a u 90 posto slučajeva ne moraju se pojavljivati na sjednicama, a još imaju jeftin ručak”. Saborske rasprave Noelu su uglavnom monotone, a “malo bi htio biti youtuber, iako je to uglavnom dosadno”. Nikad ne bi glasao za Donalda Trumpa jer je “napuhan”. Priznaje da bi bilo dobro imati veliku plaću i ne dolaziti na posao, ali ne očekuje da će se tako nešto njemu “potrefiti”.

Zvjezdane staze

U školi ima puno prijatelja, ali kaže da “baš i nije jako popularan”, pa kad igraju košarku i promaši, onda ga zafrkavaju da “superčovjek može sve zapamtiti, ali ne može pogoditi koš”.
Noel obožava putovanja, a posebno mu se svidio London, gdje je gledao kazališne predstave i obilazio muzeje.

Pitali smo Noela i kakva budućnost čeka čovječanstvo. Ovaj prepametni dječak, koji u slobodno vrijeme igra “strateške igrice na kompjutoru”, rekao nam je da “nuklearnog rata neće biti jer bi se svi ujedinili kad bi ga netko nepromišljen pokrenuo”, a u budućnosti pogotovo ne “jer će nove generacije biti pametnije od ovih sadašnjih”. Nije to Noel pročitao u novinama jer ih ne prati, to jest, “čita samo prvu i zadnju stranicu i viceve”.

No, zato mu je omiljena serija “Zvjezdane staze”, a zanimaju ga i teorije Stephena Hawkinga, kojeg čita u originalu na engleskom i upija emisije o njemu na National Geographicu.

 

PODIJELI