PODIJELI

Neki ih vole, neki ne, ali orašasti plodovi spadaju u superhranu, a dokazano produljuju i životni vijek. Najviše koriste zdravlju ako ih se jede svaki dan. Dnevno pojedite punu šaku tih plodova i smanjit ćete potrebu za odlazak liječniku. Za prevenciju srčanih oboljenja, pretilosti i dijabetesa preporučuju se bademi, brazilski oraščići, orasi, lješnjaci i pistacio.

Cink, vitalni element

Još jedna iznimno zdrava namirnica je med, koja se neodoljivo spaja s orasima. No, osim izvrsnoga okusa, ta je kombinacija od davnina poznata i kao afrodizijak. Drevni Rimljani konzumirali su orahe i med u obredima plodnosti, a u nekim je zemljama orah i danas neizostavan u svadbenim ceremonijama.

Naime, od davnina je poznato da med ima blagotvoran učinak na seksualno zdravlje i potenciju. Med potiče proizvodnju testosterona kod muškaraca, a mineral bor prisutan u medu stimulira estrogen kod žena. I orasi imaju mnogo korisnih supstanci za seksualno zdravlje. Orah sadrži vitamine B1 (tiamin) i B2, a oni su odgovorni za ukupnu energiju tijela i seksualno zdravlje ljudi, zatim vitamin A, vitamin E i vitamin F te je prvak po sadržaju biljnih proteina. Stoga uopće ne čudi što su orasi odlični za potenciju. Taj prirodni afrodizijak iznimno je bogat cinkom koji je vitalni element za razvoj sperme, za normalnu aktivnost prostate i seksualnu aktivnost. Tako se muškarcima preporučuje da konzumiraju tri do četiri oraha dnevno, a za potenciju, najbolje ih je kombinirati s medom.

Naređenje Karla Velikog

Ljekovite osobine meda i oraha poznate su od davnina. Otkrivene su u drevnom Egiptu, gdje su med koristili u kozmetičke svrhe, ali i u svrhe iscjeljivanja organizma od različitih vrsta bolesti. Prije otprilike 1200 godina car Karlo Veliki izdao je naređenje da se na teritoriju njegove vladavine posade stabla oraha. Svijest o ljekovitosti meda i oraha zadržala se sve do danas, a to je rezultiralo činjenicom da se ta ukusna mješavina koristi kao preparat narodne medicine, namijenjen za očuvanje zdravlja, ali i za poboljšanje brojnih vitalnih funkcija u organizmu i liječenje mnogih bolesti.

Kad med i orasi čine čuda

Anemija
Nakon nekoliko tjedana konzumiranja mješavine meda i oraha, poboljšat će se vaša krvna slika.

Pad imuniteta
Mješavinom meda i oraha vaš će organizam dobiti mnoštvo minerala, vitamina i drugih hranjivih tvari koje su nužne za jačanje i funkciju imuniteta.

Smanjene mentalne sposobnosti
Ako ste primijetili da vam je smanjena moć pamćenja i koncentracije, tri puta dnevno konzumirajte jednu jušnu žlicu oraha i meda.

Depresija
Ako ste psihički razdražljivi ili ako vas muči depresija, također tri puta dnevno uzmite tu mješavinu. Ubrzo ćete primijetiti da se osjećate znatno bolje.

Recept za afrodizijak

Za pripremanje ovog prirodnog afrodizijaka treba u posudi izmiješati jednake količine meda i oraha. Da biste osigurali uzimanje jednakih količina oraha svaki dan, bolje je da orasi budu samljeveni nego cijeli jer će se bolje izmiješati. Možete pripremiti veću ili manju količinu odjednom. Npr. 200 grama meda i 200 grama oraha ili 500 gr meda i 500 gr oraha. Svaki dan uzimajte po jednu veću žlicu, tri puta dnevno, najbolje pola sata prije jela, a prvu ujutro natašte.

PODIJELI