PODIJELI

Novinarski mozgovi funkcioniraju na ispodprosječnoj razini jer konzumiraju previše alkohola, kofeina i šećera, no ljubav prema njihovu zvanju pomaže im u borbi sa stresnim situacijama, rezultat je istraživanja koje je provela neuroznanstvenica Tara Swart.

Istraživanje je provedeno u suradnji s Lodon Press Clubom i trebalo objasniti kako novinari preživljavaju i uspijevaju nadići probleme poput pritiska zbog rokova, niske plaće, nesigurnosti na radnome mjestu i velike razine javnog propitivanja njihova rada. U ispitivanju je sudjelovao 31 novinar koji su prošli više testiranja i bilježili navike konzumiranja hrane i pića.

Zaključak studije je da su mozgovi ispitanika imali slabije rezultate u izvršnim poslovima, što je povezano s visokom razinom kognitivnih funkcija kao što su emocionalna kontrola, rješavanje kompleksnih problema, multi-tasking i sposobnost suzbijanja pristranosti. Ti nedostaci opravdani su dehidracijom, samoliječenjem lijekovima te visokim unosom kofeina i hrane bogate šećerom.

Više od 40 posto ispitanika izjavilo je da pije 18 i više jedinica alkohola (180 ml čistog alkohola) tjedno, dok je preporučena doza do 14 jedinica. Upravo se ti razlozi navode kao presudni za loše rezultate novinara u izvršnom funkcioniranju.

Međutim, ima i dobrih vijesti. Novinari su pokazali da imaju izvrstan osjećaj za apstraktno razmišljanje, odnosno izniman kapacitet za razmišljanje izvan okvira, povezivanje stvari i odnosa koje drugi ne uočavaju. Ujedno, većina ispitanika izjavila je da obožavaju svoj posao i da ga doživljavaju vrijednim i važnim. To im pomaže da se sa stresom nose bolje od drugih ljudi u drugim stresnim zanimanjima kao što su odvjetnici i komercijalisti.

Uzimajući u obzir sve te činjenice, razina kortizola, hormona stresa, u novinara je bila u granicama normale, jednako kao i kod osoba koje se ne bave stresnim poslovima.

Istraživanje je također pokazalo da stariji novinari lakše podnose stres i brže se oporavljaju od problema, što znači da se ta vještina može razviti tijekom vremena.

PODIJELI