PODIJELI

Prošle godine Zagrepčani su kupili 6.979 stanova, 314 obiteljskih kuća te 659 građevinskih zemljišta. Kad je riječ o najpoželjnijim kvartovima za život, to su centar grada u kojemu je prodano 889 stanova, Trešnjevka gdje ih je prodano 826 i Vrapče s prodana 643 stana. Obiteljske kuće najviše su se pak tražile u Dubravi gdje su 33 dobile nove vlasnike te na Trešnjevci gdje je novouseljeno 30 kuća. 

Rubni dijelovi Zagreba, Odranski Obrež i Čehi, na začelju su po broju kupljenih nekretnina pa je tako u Obrežu kupljen jedan stan i pet gradilišta, dok je u Čehima kupljen jedan stan i 15 gradilišta. Zanimljivo je da podsljemenska zona nije više na cijeni kao nekad, pa je na Šestinama prodano samo 45 stanova i 4 kuće, u Remetama 26 stanova i 2 kuće te u Gračanima 25 stanova i 4 kuće.

Te podatke s točnim brojem prodanih nekretnina Grad je objavio prvi put, i to zahvaljujući Zbirci kupoprodajnih ugovora u koju se od prošle godine pohranjuju svi podaci od prodaja. Njih pak dobivaju iz isprava o prodaji, i to preko aplikacije Ministarstva graditeljstva eNekretnine.

Ožujak i prosinac ‘najplodniji’

Prema podacima, prošle godine ukupno je evidentiran 14.921 ugovor, a najviše ih je provedeno u ožujku i prosincu. Upravo ti mjeseci bili su „najplodniji“ za kupnju nekretnina.
– Prosječno je riječ o 1.243 transakcije mjesečno, s manjim padom prometa u kolovozu tijekom godišnjih odmora te rastom u prva tri mjeseca i prosincu prije zaključenja porezne godine – izjavili su iz Grada.

Prema statistici, zanimljivo je da su centar i Trešnjevka i dalje najpopularniji dijelovi grada za život, no možda posebno upada u oči činjenica da im uz bok stoji, ni manje ni više, nego Jakuševec. Tako je u Jakuševcu prošle godine, unatoč odlagalištu otpada i stalnim prozivkama da tamo smrdi, kupljeno čak 439 stanova. Također je zanimljivo da ih je u Klari kupljeno 328, a u Maksimiru, koji je mnogo „urbaniji“, tek 171 stan.

Vođenje Zbirke kupoprodajnih cijena u konačnici će stvoriti temelje transparentnosti na tržištu nekretnina, smatra suvlasnica agencije za nekretnine Zagreb West.
– Uvidom u zbirku kupoprodajnih ugovora jasno je vidljivo po kojoj su cijeni po kvadratu prodani stanovi u neposrednoj okolici pa tako formiramo realnu cijenu – objasnila je Lana Mihaljinac Knežević.

Dodala je da se cijena kvadrata stana koji je potrebno renovirati i koji se nalazi u lošijoj neobnovljenoj zgradi u centru grada kupuje za 1100 eura. S druge strane, cijena već obnovljenog stana u uredno obnovljenim zgradama kreće se od 1800 do 2200 eura po kvadratu.

Umjesto kupnje, najam

– Centar je i dalje najpoželjniji, a kupuju se i obnovljeni i stanovi koje tek treba urediti. Ipak, kupci sve više biraju u kojoj će zgradi kupiti stan pa se izbjegavaju one u kojima nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, u kojima stanari ne plaćaju pričuvu i koje nisu obnovljene ili još uvijek ne postoji ni načelan dogovor o energetskoj obnovi zgrade – ispričala je Mihaljinac Knežević.

Napomenula je da se mnogi građani, umjesto kupnje stana, radije odlučuje na dugoročni najam. – Sve je manje sive zone kakva je godinama vladala u Zagrebu. Najmodavci su svjesni da postoji velik izbor stanova pa ih sve manje pristaje na zakup uvjete bez prijave i ugovora i po tome se približavamo uređenju kakvo imaju europski gradovi – rekla je Mihaljinac Knežević.

No, prema gradskoj statistici, evidentirana su samo 1.852 ugovora o zakupu i najmu od kojih su 1.172 ugovori o najmu stanova. Iz Grada kažu da su prva četiri mjeseca 2016. dobivali po 400 ugovora mjesečno, no da je u ostalom dijelu godine taj broj spao na 32 mjesečno. Smatraju da su zakazali javni bilježnici koji ih nisu dostavljali, a kada se u obzir uzme i siva zona, pretpostavka je da se u gradu godišnje potpiše oko 5000 ugovora o najmu od kojih većina otpada na najam stanova, na drugome mjestu je zakup poslovnih prostora te parkirališnih mjesta.

PODIJELI