PODIJELI

Novi autorski projekt Amaterskog kazališta PAX naziva Geštalt plac, koji je nastao adaptacijom drame Zrinka voli Rolling Stonese, čiji je autor također PAX-ovac Vedran Bokor, premijerno je izveden u srijedu, 31. svibnja, u samoborskom kinu.

Minimalistička scena, indikativno podijeljena lijevo i desno, s tek nešto malo sredine pri kraju, ostavila je puno prostora glumcima da se razigraju pred domaćom publikom, što su oni itekako dobro iskoristili.

Priča je to o ljudima zarobljenima u svojim osobnostima i životnim problemima, kojih se ne mogu ili ne žele odreći ili ih riješiti, a jednako tako ne prihvaćaju sivilo i mediokraciju kojima bi sebi osigurali prihvaćanje okoline i društva u kojem žive.

Na samom početku, kada se Vjekoslav Leonard Prčić, ujedno i redatelj ove predstave, pojavio u liku novinara koji za crnu kroniku piše o bijegu “bolesnika” iz ustanove u kojoj su smješteni, gotovo puna dvorana kina u potpunoj tišini pratila je sliku s pozornice na kojoj je Prčić nevjerojatno vjerno, samo gestom, podsjetio na Miroslava Burića, osnivača samoborskog kazališta i redatelja PAX-ovih predstava. Namjerno ili slučajno, posve svejedno, bio je to krasan hommage Buriću.

Nimalo slučajno nisu izostali pljesak i ovacije publike na kraju predstave, za koju se nadamo da će ubuduće doživjeti još puno izdanja i donijeti još pokoju nagradu sa smotri i festivala kazališnih amatera.

PODIJELI