PODIJELI

Velika je radost postati roditeljem, a još veća kad se čovjeku ostvari želja iz osnovne škole. Tridesetsedmogodišnja Dugoselčanka Ana Maria Kožić Grivić i njezin suprug Vedran prije dvije godine postali su roditelji tada dvogodišnje Elle, nakon procesa usvajanja koji se odvijao u DR Kongu.

Mlada majka ispričala nam je sve o nevjerojatnoj radosti i sreći koju im je donijela, ali i ograničenjima s kojima se susreću roditelji koji žele usvojiti djecu.

Liberalniji zakoni

Iako je od osnovne škole znala da želi usvojiti dijete iz Afrike, za koju kaže da je oduvijek bila njezina tuga, Ana Maria i Vedran paralelno su pokušavali usvojiti dijete i u Hrvatskoj. Nakon što su prošli obradu u centru za socijalnu skrb, Ana Maria poslala je 80-ak molbi u razne ustanove kako bi je registrirali kao tražiteljicu djece. Odgovori, koji su stizali iz domova u manjim sredinama poput Krka ili Zagorja i Slavonije, mahom su bili negativni jer djece za usvajanje najčešće nema. Iz Doma za nezbrinutu djecu u Nazorovoj ulici nikad joj nisu odgovorili na pisma i e-mailove.

Međutim, u isto vrijeme počeo je i proces prikupljanja dokumenata za usvajanje djeteta iz DR Konga, zemlje koja ima liberalnije zakone pa posvojitelji ne moraju boraviti u zemlji dok traje proces usvajanja.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju…

PODIJELI