PODIJELI

Na sedam lokacija u centru nastupit će više od 500 izvođača iz dvadesetak zemalja.

U srijedu je karnevalom, koji se s Cvjetnog trga kretao do Zrinjevca, počeo 21. Međunarodni ulični festival Cest is d Best. Mnoštvo performera, glazbenika, plesača i ostalih zabavljača izmamljivat će osmijehe na lica građana i turista sve do nedjelje, 4. lipnja.

Zabava i smijeh

Cest is d Best nastao je prije 20 godina kada su Pajo i Hadži, poznatiji kao Kraljevi ulice, kreirali i proveli prvo izdanje festivala. Danas festival okuplja više od 500 izvođača iz više od 20 zemalja na čak sedam lokacija u užem centru grada. Ove su godine uvedene i neke novosti, poput pozornice na Europskom trgu i gastronomske ponude. No, od tradicionalnih događaja se ne odustaje.

– Imamo već tradicionalnu utrku smetlara, treću Plutrku, utrku pasa humanitarnog karaktera u čast psa Pluta, čiji prihod od donacija ide u Noinu Arku. Zatim je tu Pastelizacija, Festival umjetničkih zastavica, imamo pet plesnih večeri, DJ program i još mnogo toga što ide u prilog zabavi i smijehu – rekao je glavni organizator Zlatan Jaganjac.

Interes građana je bio velik. Na Cvjetnom se trgu okupio pozamašan broj mladih i starih koji su smijehom, pljeskom i fotografiranjem ispratili karnevalsku povorku do Zrinjevca, gdje ju je dočekalo isto raspoloženje. Slično je i na drugim punktovima Cest is d Besta. Stoga Jaganjčev zaključak kako „u Zagrebu vrlo dobro kotira ova vrsta umjetnosti“ nije pretjeran.

Dobre vibracije

Dobru „vibru“ osjetili su i sami performeri, koji su se skupili sa svih strana svijeta kako bi pronijeli smijeh zagrebačkim ulicama.

– Tek sam stigao, a već vidim da su ljudi vrlo dragi. Počeo sam svirati prije četiri godine, nakon završetka dramske škole. Volim glazbu i sam sam izradio svoje instrumente te počeo svirati po ulicama. Sada putujem svijetom i baš mi je dobro – rekao je Talijan Lorenzo Gianmario Galli, u ulozi jednočlanog orkestra, koji je prvi put u Zagrebu.

Naravno, osim brojnih performera s upečatljivim skečevima, za najmlađe je ovogodišnji Cest is d Best pripremio posebne predstave, radionice iz slikanja, crtanja, pjevanja i engleskog jezika. Odrasli, pak, mogu uživati u koncertima ili stand-up komediji. S obzirom na tradiciju, Cest is d Best je, u svakom slučaju, postao nezaobilazan događaj u gradu. Dok se neki usputno zabavljaju, drugi su već pomno odabrali kako će se zabavljati.

– Cest is d Best je u mojim planovima svake godine, tako da i ove godine piše gdje ću ići i što ću gledati. Gledat ću uglavnom sve izvođače, tako da sam si složio raspored, da ih mogu vidjeti sve – rekao je Zoran Pirjak i dodao kako je to sjajna priredba koja privlači domaće i strane ljude.

Loserov poučak

Organizatori se trude povećati obujam festivala te privući dodatne partnere i sponzore. Iako imaju podršku Grada Zagreba i Turističke zajednice, još pokoja ruka pomoći ne bi škodila.

– Apeliram na sve tvrtke koje nose predznak „zagrebački“, koje vole reći da su društveno odgovorne, koje vole reći da brinu o mladima, o zajednici i o kulturi, da nikako ne propuste biti dijelom festivala. Mi ćemo otvoriti svaku mogućnost da se uključe, kreativno i operativno izaći ćemo im u susret. Ako oni kažu da su dio društva, neka to i pokažu – ustvrdio je Jaganjac.

No, da biste bili dio dobrog društva, trebate učiniti jednu jednostavnu stvar, koju nam je objasnio Matteo Galbusera, performer poznatiji pod nadimkom The Loser: – Pozovite svoje prijatelje, svoje sinove, kćeri, nećake, majku, oca. Pozovite predsjednicu i premijera. Sve pozovite!“

Ako se želite zabaviti, to je savjet zlata vrijedan.

 

PODIJELI