PODIJELI

Kao i svaka ptica, i oni vole slobodu, zato ga ne zatvarajte u malenu krletku. Njima je potreban što veći prostor, a dimenzije kaveza ne bi smjele biti manje od 40×60 centimetara.

Nakon papiga tigrica, kanarinci su najčešći pernati ljubimci u našim domovima. No, prije nego što ga kupite bilo bi dobro da se upoznate s tom temperamentnom ptičicom koja će vam svojim pjevom uljepšati život.

Egzotična ptica

Kako mu i samo ime kaže, kanarinac dolazi s Kanarskih otoka, gdje su ga prije 500 godina prvi uočili i udomaćili Španjolci. Od 17. stoljeća Talijani, Englezi i Francuzi počinju s uzgojem i križanjem različitih vrsta kanarinaca, tako da danas u svijetu postoji oko 320 vrsta različitih kombinacija boja.

Kako se kanarinci dijele u tri skupine, sami se odlučite želite li odabrati svog pernatog ljubimca zbog njegove milozvučne pjesme, prelijepe boje ili zanimljivoga izgleda. Mužjaci su obično bolji pjevači od ženki, ali ne pjevaju istim intenzitetom cijele godine. Tako prestanu pjevati tijekom mitarenja, ali ponekad i bez očiglednih razloga. Očekivani životni vijek kanarinca je 12-18 godina.

Imajte na umu da ptice nisu poput pasa ili mačaka, no i za njih se treba brinuti kako bi se osjećali dobro u vašemu domu. Ako imate slobodnoga vremena da se družite s kanarincem i da ga njegujete, onda je ta melodična ptičica izvrstan izbor.

Zahtijevaju prostor

Kao i svaka ptica, i oni vole slobodu, zato ga ne zatvarajte u malenu krletku. Njima je potreban što veći prostor, a dimenzije kaveza ne bi smjele biti manje od 40×60 centimetara. U krletku je, naravno, potrebno postaviti hranilicu, pojilicu i prečke, a mogu se staviti i grančice različite debljine kako bi ptica jačala prste, kao i ljuljačka i ogledalce sa zvončićem. Kavez nikako ne držite na suncu, u blizini klima-uređaja, ali ni u kuhinji, gdje je veliko isparavanje. I da… Obožavaju se kupati, pa bi bilo izvrsno da im tri do četiri puta tjedno priuštite kupku u mlakoj vodi. Navečer obvezno prekrijte kavez kako bi kanarinac imao svoj potreban mir.

Obožavaju društvo

Oni silno vole društvo, pa bi bilo idealno kada bi svojemu ljubimcu nabavili partnera. Ponašanje i druželjubivost pokazuju drukčije od papiga, ali i oni se daju pripitomiti i pušteni znaju slijetati na rame vlasnika ili na stol. No, ako se odlučite pustiti ga, prostorija mora biti zatvorena, a prozori zaštićeni. Kanarinac i nije najsretniji kad ga se dira, ali ne voli ni da je sam. Veoma brzo se zbližavaju s drugim pticama. Ako primijetite da sjedi u kavezu a pritom ima i smanjen apetit i gubi na težini, odnesite ga veterinaru.

A što jedu?

Kanarinci jedu gotovu mješavinu sjemenki za kanarince, jabuke, naranče, banane, kruške, breskve, špinat, blitvu, povremeno i tvrdo kuhano jaje. Ponudite im i mineralni kamen te sipinu kost. Svježa voda treba biti dostupna cijelo vrijeme. Dakle, njihova ishrana svakako bi trebala sadržavati bjelančevine, ugljikohidrate, masti te vitamine i minerale, koji su veoma važni za zdravlje ptica. U slučajevima pada plodnosti, pada imuniteta, kao i tijekom mitarenja, kanarincima možete dodavati vitaminsko-aminokiselinske preparate.

Zdravlje

Je li vaša ptičica zdrava, možete prepoznati na sljedeće načine: oči nisu suzne i širom su otvorene, perje je čisto i uredno, nema promjene u boji i konzistenciji izmeta, ima čiste i suhe nosnice, kandže nisu predugačke, nema vidljivih oteklina niti povreda i, na kraju – živahan je i ima dobar apetit!

Iako ćete možda pri kupnji razmišljati koju od tri vrste odabrati, morate znati kako niti s jednom nećete pogriješiti. Samo trebate imati slobodnog vremena da posvetite pozornost samo njima, a oni će vam ljubav uzvratiti svojom prelijepom pjesmom.

PODIJELI