PODIJELI

Zakon o zaštiti životinja posljednjih je nekoliko tjedana u središtu pozornosti. Naime, svi koji se nazivaju prijateljima životinja oduševila je činjenica da će u Hrvatskoj, nakon deset godina, biti regulirana zabrana usmrćivanja napuštenih životinja.

Ipak, sve je to još uvijek samo prijedlog zakona koji čeka odobrenje Hrvatskog sabora kako bi stupio na snagu.
Od siječnja ove godine u Hrvatskoj je prošao prijedlog zakona Ministarstva poljoprivrede koji regulira zabranu uzgajanja životinja zbog krzna, a sada, nekoliko mjeseci poslije, došao je i novi prijedlog. Osim zabrane usmrćivanja napuštenih životinja, u nacrtu stoji i osnivanje ”no kill” skloništa.

Naime, Hrvatska ima 21 sklonište za napuštene životinje, od kojih je samo šest ”no kill”. Novim zakonom sva ostala skloništa trebala bi postati ”no kill” skloništa. Trenutačni problem može se pronaći i u činjenici da Brodsko-posavska, Ličko-senjska i Dubrovačko-neretvanska županija nemaju skloništa za pse pa bi se novim zakonom omogućilo da područje svake regionalne samouprave ima jedno sklonište za životinje kapaciteta najmanje 50 mjesta. Skloništa bi financirale lokalne samouprave. U prijedlogu zakona zabrana usmrćivanja napuštenih životinja svakako je bila točka koja je pobuđivala interes javnosti, pogotovo prijatelja životinja kojih je u Hrvatskoj mnogo.

Čak 61 % kućanstva posjeduje barem jednog ljubimca, od kojih 41 % ima psa, podaci su Centra za istraživanje tržišta.

Ipak, treba napomenuti vrlo bitnu odrednicu – to je još uvijek prijedlog zakona koji nije stupio na snagu. Problem nepoznavanja zakonske regulative može se primijeniti na velik broj građana Republike Hrvatske koji, kad pročitaju ili čuju nešto vezano za prijedlog zakona, automatski smatraju da je zakon već donesen. Prije nego što će Hrvatski sabor usvojiti prijedlog izmjene Zakona o zaštiti životinja (ne postoji rok), eutanazija napuštenih životinja i dalje će biti legalna i aktivna.

Zakon će stupiti na snagu nakon objave u Narodnim novinama, odnosno u završnim odredbama zakona mora stajati u kojem roku nakon objave stupa na snagu.

Do tada pomozite napuštenim životinjama, dijeljenjem objava na društvenim mrežama, donacijom nužnih sredstava, a na kraju i udomljavanjem jer, napominjemo, zakon još uvijek nije stupio na snagu.

PODIJELI