PODIJELI

Zbog posla mnogo putuje po cijelom svijetu, a s obitelji najviše voli otići u egzotične, ali siromašne zemlje u kojima su ljudi, napominje, mnogo ljubazniji i jednostavniji. Iduća destinacija bit će im Indonezija.

Nikola Poljak ima 35 godina i jedan je od tri Hrvata na nedavno objavljenoj listi od trideset najinteligentnijih ljudi na svijetu. Kako je tamo dospio? Preko testova za inteligenciju. Ne shvaća, čini se, svoj rezultat ozbiljno, više kao neku igru koja ga je nekada zanimala, no za nju više nema vremena, a nekako ni volje. Počeo je nakon srednje škola kada mu je na testiranju u MENSI izmjeren kvocijent inteligencije 183. To ga je zaintrigiralo pa je krenuo na još neke testove inteligencije na internetu na kojima nije bilo ograničeno vrijeme rješavanja zadataka, već su bila važna rješenja. Rezultati su, očito, bili odlični. Objava njegova imena na listi najpametnijih ne znači mu mnogo. Lista, iskreno će, izgleda sklepano. Ima na njoj kvalitetnih imena, ali čini se da je isti popis objavljen prije nekoliko godina i da samo recikliraju stare popise.

Jednostavan i skroman

– Naravno da sam počašćen, ali da mi to nešto ekstra znači, ne bih rekao. Sama razina takve inteligencije ne pridonosi životnom uspjehu ni poslovnoj karijeri, možda pomaže u znanosti – kaže.

Neopterećen, jednostavan i skroman, Poljak, docent na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i vanjski suradnik Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, rođen je u Čakovcu, a od malena su su ga privlačile prirodne znanosti. Nakon matematičke gimnazije u Čakovcu, vagao je hoće li upisati kineziologiju zbog rekreativnog bavljenja triatlonom, trčanjem i biciklizmom, ili studirati matematiku, elektrotehniku ili fiziku.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju našeg tjednika!

PODIJELI