PODIJELI

Sok od trešnje pokazao se vrlo korisnim sportašima jer može umanjiti mišićnu bol nakon trčanja. Znanstvenici smatraju da trešnje djeluju poput uobičajenih lijekova koje sportaši uzimaju kako bi olakšali upalno stanje poslije tjelesne aktivnosti.

Osim što u proljeće možemo uživati u buđenju prirode i cvjetnim mirisima koji se šire gradskim ulicama, možemo uživati i u ukusnom i zdravom sezonskom voću. Osim mirisnih jagoda, mnogi su štandovi u ovo doba prekriveni i drugim nijansama crvene boje. Riječ je, naravno, o trešnjama koje su još od davnina na dobrom glasu. Ti ukusni plodovi obiluju blagotvornim učincima na naše zdravlje – od lijeka za giht i artritis, do hrane za dobar san.

Na početku sezone trešnje nisu jeftine, pa ćete tako za kilogram izdvojiti od 16 do 30 kuna, ovisno o tome na kojoj tržnici kupujete.

Usporavaju proces starenja

Poput drugog voća, i trešnje obiluju antioksidansima koji štite od slobodnih radikala te usporavaju proces starenja. Svoju tamnocrvenu boju duguju antocijaninima, antioksidansima snažnih protuupalnih svojstava. Neka su istraživanja pokazala da povoljno djeluju kod dijabetesa tako da snižavaju razinu šećera u krvi. Osim toga, trešnje snižavaju i razinu LDL kolesterola te mogu biti od koristi pri prevenciji karcinoma debelog crijeva. Naime, klinička studija pokazuje da konzumacija trešanja može biti od koristi u ublažavanju bolova povezanih s gihtom. U bolesnika koji su svakodnevno od tri dana do tri mjeseca unosili oko 250 grama trešanja utvrđeno je da je razina urata smanjena na normalnu razinu.

Fizička i umna iscrpljenost

Ako se osjećate malaksalo, posegnite za trešnjama! Svježe trešnje dobre su za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a i sok od trešnje pokazao se vrlo korisnim sportašima jer može umanjiti mišićnu bol nakon trčanja. Znanstvenici smatraju da trešnje djeluju poput uobičajenih lijekova koje sportaši uzimaju kako bi olakšali upalno stanje poslije tjelesne aktivnosti.

No, jeste li znali da trešnje također pomažu kod mršavljenja?
Budući da sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visok udio vode, ovo vam voće može povećati energiju i ubrzati metabolizam. Stoga mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom poput trešanja za mršavljenje.

Kako odabrati najbolje

Zrele trešnje su velike, sjajne, mesnate i tamne boje. Bez obzira na sortu, trešnje imaju kratak vijek trajanja pa pri kupnji tražite plodove s peteljkama, izrazite crvene boje i čvrste vanjske kožice. Izbjegavajte plodove koji su natučeni jer se nitko od nas ne želi susresti s njezinim nepozvanim stanarom. Kupujte samo trešnje koje su čuvane na hladnom i dovoljno vlažnom mjestu jer visoke temperature oštećuju njihovu teksturu i okus. Također, trešnje možete čuvati u hladnjaku do tjedan dana. Povremeno provjerite plodove i odstranite one koji su se pokvarili. Ako želite, možete ih i zamrznuti, no prije toga ih operite, osušite, raširite po podlozi i tek ih nakon toga stavite u zamrzivač. Takve smrznute trešnje čuvajte najviše godinu dana.

Iako se najčešće konzumiraju kao samostalne namirnice, od trešanja možete napraviti čudesne kolače, ali i smoothieje.

Smoothie od trešanja i banane

Sastojci: 1 šalica trešanja (opranih i očišćenih od koštica), 1 banana, sok od ½ limuna, 1 čajna žličica meda, 1 dl vode, 3 kapi ekstrakta badema, 6 kockica leda
Priprema: Sve sastojke stavite u blender i dobro izmiješajte. Poslužite i konzumirajte odmah!

Osvježavajući kolač

Sastojci: 20 g brašna, 90 g mljevenih tostiranih lješnjaka, 5 g škrobnog brašna, 125 g šećera, prstohvat soli, 8 žumanjaka, 310 ml slatkog vrhnja, 600 g trešanja, šećer u prahu

Priprema: Lješnjake prepecite u tavi bez masnoće, oljuštite kožicu i izmiksajte u električnoj sjeckalici. Umutite žumanjke sa šećerom, dodajte brašno, škrob i sol, zalijte vrhnjem i sve dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte lješnjake. Nakon što je smjesa odstajala u hladnjaku dva do tri sata, zagrijte pećnicu na 135° C. Premažite odgovarajuću posudu za pečenje maslacem.
Trešnje prerežite na pola i izvadite koštice. Rasporedite ih po dnu kalupa, pa preko njih izlijte pripremljenu smjesu. Stavite u pećnicu i pecite oko 45 minuta. Ohladite i obilno pospite šećerom u prahu.

PODIJELI