PODIJELI

Velika izložba „Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici“ otvorena je danas, 3. lipnja u Muzeju za umjetnost i obrt. Izložena djela dolaze iz bogatog fundusa Pinacotece Civica di Vicenza i predstavljaju posljednje veliko slikarsko razdoblje Venecije.

Izložbu je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, istaknuvši da je izložba dokaz „izuzetne međudržavne suradnje“.

-Talijanska kultura oduvijek nam je bila osobito bliska, a uspostavljanje kulturnih i umjetničkih veza ostaju trajna poveznica i inspiracija za suradnju naših dviju država – rekla je ministrica Obuljen Koržinek. Zahvalila je svima koji su sudjelovali u realizaciji „toga vrijednog međunarodnog izložbenog projekta“, dodajući da je „realizirana iznimna izložba koja oslikava svu ljepotu i vrijednost baroknog slikarstva talijanskih majstora i doprinosi interpretaciji i komunikaciji te vrijedne građe“.

Prisutne je pozdravio prof. Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, a svečanom je otvorenju nazočio i premijer Andrej Plenković, Vesna Kusin, zamjenica i izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Stefania Del Bravo, direktorica Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport te mnogi poklonici umjetnosti.

Izložba posjetiteljima nudi uzbudljivo putovanje kroz raskošnu umjetnost Venecije i Vicenze 18. stoljeća. Riječ je o završnici ciklusa predstavljanja talijanskog baroknog slikarstva, koji je započeo izlaganjem čuvene Caravaggiove slike „Večera u Emausu“ 2013. godine, a nastavljen je izložbom „Guercino: Svjetlo baroka“ 2014./2015.

Najveći doseg izložbe djela su Giambattiste Tiepola (Venecija, 1696. – Madrid, 1770.), slikara i grafičara koji je bio najbolji reprezent „galantnog stoljeća“. Njegova je ostavština tek nedavno revalorizirana te je ocijenjen kao jedan od najvećih slikara Venecije. Tiepolovo slikarstvo odlikuje izrazit kontrast svjetla i tame, impresivne perspektive i složene kompozicije. I on i slikari njegove epohe stvarali su radove koji su krasili goleme prostore crkava, palača i rezidencijalnih vila, stvarajući impresivnu igru stvarnosti i iluzije. Zbog svoga prenaglašenog stila u duhu vremena, Giambattista Tiepolo postao je omiljen među plemstvom i bogatom gospodom te poznat ne samo u Veneciji i sjevernoj Italiji, već je velike narudžbe odrađivao i u Njemačkoj i Španjolskoj. U Madridu je i umro, oslikavajući sa sinovima dvor kralja Karla III.

Autor i kustos izložbe prof. Giovanni Carlo Federico Villa, ravnatelj Gradskih muzeja Vicenze i profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Sveučilišta u Bergamu, u suradnji s kustosom izložbe prof. Miroslavom Gašparovićem, ravnateljem MUO, napravio je vrstan odabir slikara koji predstavljaju posljednje veliko slikarsko razdoblje Venecije. Tako su, uz odabrana djela Giambattiste Tiepola, izložena i djela njegova sina Giandomenica Tiepola te ostalih značajnih predstavnika venecijanskog slikarskog kruga poput Gimabattiste Piazzette, Marca i Sebastiana Riccija, Giambattiste Pittonija, Francesca Avianija, Giuseppea Zaisa i drugih kao i djela Francuza Louisa Dorignya, Flamanca Jacoba van der Kerckohvena te nizozemskog slikara Jacobusa Victorsa. Posjetitelji će vidjeti 27 ulja na platnu, četiri crteža i 12 grafika (bakropisa i bakroreza) s motivima mrtve prirode, cvjetnih kompozicija, krajolika, portreta, fantazmagorija, mitoloških i biblijskih prikaza…

Izložena djela rijetko napuštaju Gradske muzeje Vicenze, koji su smješteni u renesansnom zdanju Palazzo Chiericati velikog talijanskog arhitekta Andreje Palladija. No, u palači Chiericati u tijeku su opsežni restauratorski radovi, što je bila sretna okolnost za MUO, koji je tako mogao „bezbolno“ posuditi poznata djela za svoju izložbu.

Ostvarenje izložbe pomogli su Talijanski kulturni institut u Zagrebu, Veleposlanstvo Talijanske Republike u Zagrebu, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH. Uz izložbu, koja ostaje otvorena do 1. listopada, organiziran je i popratni program: glazbene slušaonice, koncerti, predavanja, kreativne radionice, stručna vodstva, a u ponudi su suveniri inspirirani izložbom i najljepšim baroknim predmetima iz fundusa MUO.

(Autor: Tereza Makar)

PODIJELI