PODIJELI

4. 6. 1989.

Na izborima u Poljskoj pobijedila je Solidarnost

Novi premijer postao je Tadeusz Mazowicski. Nezavisni samoupravni sindikat Solidarnost (Solidarność), osnovan je u Gdansku 1980. General Jaruzielski uveo je u prosincu 1981. vojno stanje i suspendirao Solidarnost i njegove vođe (L. Walesa, J. Kuroń, A. Michnik….).

5. 6. 1848.

Jelačić ustoličen za bana

Josip Jelačić svečano ustoličen u Zagrebu za hrvatskoga bana. Zakletvu je položio pred patrijarahom SPC-a u Habsurškoj monarhiji Josifom Rajačićem. Slijedio je time zahtjev Ljudevita Gaja i ilirski ideal narodne sloge, nastojeći povezati narodne pokrete u Hrvatskoj i Vojvodini.

6. 6. 1944.

Dan D

Iskrcavanje saveznika u Normandiji, poznato i kao Operacija Overlord ili Dan D, najveći je pomorski desant u povijesti. Milijunska vojska prevezena je preko kanala La Manche. Iskrcavanje je počelo noćnim padobranskim desantom, zračnim napadima i pomorskim bombardiranjem nakon čega je uslijedio amfibijski desant. Zapovjednik operacije bio je američki general Dwight D. Eisenhower. Plaže Normandije nazvali su kodiranim imenima: Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword.

7. 6. 1993.

Poginuo Dražen Petrović

U prometnoj nesereći kod njemačkog Denkendorfa, u sudaru osobnog automobila koji je vozila Klara Szalanty, s teretnjakom, poginuo je velikan hrvatske i svjetske košarke Dražen Petrović. Dražen je, među ostalim, s Cibonom osvojio dva naslova klupskog prvaka Europe, s reprezentacijom Jugoslavije naslove europskog i svjetskog prvaka, a s reprezentacijom Hrvatske 1992. olimpijsko srebro. Iza njega je bila najbolja sezona u NBA-u za New Jersey Netse. Predvodio je braniče NBA-a u postotku šuta iz igre (51,8 posto).

PODIJELI