PODIJELI

Investicija od 3,5 do 4 milijarde kuna zaposlit će gotovo sve zagrebačke građevinske kapacitete. Službeno je počela realizacija projekta, objavljena je lista prioriteta za prvih 200 fasada, a svaki tjedan bit će objavljeno novih 200. Pozivam sve koji se nisu prijavili da to učine u novom javnom pozivu, rekao je gradonačelnik.

– Ponajveći problem grada su derutne fasade i urbana gerila koja čini zlodjela crtajući grafite i uništavajući arhitekturu. Projekt obnove i zaštite fasada najveći je projekt u povijesti ovoga grada jer za deset godina obnovit ćemo pet tisuća fasada, zaposliti 10 do 12 tisuća radnika i vratiti Zagrebu stari sjaj – najavio je gradonačelnik Milan Bandić na Britanskome trgu.

Svaki tjedan 200

Javni pozivi za iskazivanje interesa za sufinanciranje obnove pročelja raspisani su 10. prosinca 2016. i 23. ožujka 2017., a Povjerenstvo za utvrđivanje prioriteta utvrdilo je Listu, koja će se postupno objavljivati zbog velikog broja prijava.

– Obnovljene fasade premazat ćemo anti-grafitnim sredstvom, a investicija od 3,5 do 4 milijarde kuna zaposlit će gotovo sve zagrebačke građevinske kapacitete. To je svojevrstan zagrebački „New Deal“– rekao je gradonačelnik te dodao: – Službeno je počela realizacija projekta, objavljena je lista prioriteta za prvih 200 fasada, a svaki tjedan bit će objavljeno novih 200. Pozivam sve koji se nisu prijavili da to učine u novom javnom pozivu.

Predsjednica Povjerenstva za utvrđivanje prioriteta Doris Kažimir Fresl objasnila je da je na dva javna poziva za sufinanciranje obnove pročelja višestambenih zgrada zaprimljeno 3.713 prijava, a javni poziv aktualan je još tri mjeseca.

Pozivi po prioritetima

– Nakon zatvaranja prvog poziva, odmah smo verificirali listu prioriteta za prvih 200 zgrada. U pripremi je 2.500 otvorenih predmeta, a tjedno će se objavljivati 200 novih objekata. Očekujemo da ćemo do kraja ljeta objaviti cijelu Listu. Sad imamo uvjete za pozivanje na potpis ugovora i početak postupka javne nabave za suvlasnike koji su osigurali sredstva, odnosno koji imaju svu tehničku dokumentaciju na temelju koje može početi postupak javne nabave – rekla je Kažimir Fresl.

Nakon objave liste prioriteta, Grad Zagreb će uputiti pozive svim upraviteljima zgrada po redoslijedu prioriteta da sklope ugovor o sufinanciranju obnove. Upravitelji moraju u određenom roku dostaviti dokumentaciju i uvijek se mogu javiti Gradu ako imaju bilo kakva pitanja, nakon toga slijedi postupak javne nabave pa obnova pročelja na njihovim zgradama, rekla je pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje Tatjana Operta

PODIJELI