PODIJELI

Općinski građanski sud prošlog je tjedna nepravomoćno presudio da Grad Zagreb i Croatia osiguranje našem sugrađaninu D. P.-u (podaci poznati redakciji) trebaju platiti više od 4100 kuna te ne baš zanemariv iznos zateznih kamata zbog ozljeda zadobivenih padom na izlasku iz zgrade Gradskog poglavarstva još u veljači 2013., i to, kako se suhoparno navodi, “na način da je zapeo cipelom u rupu na neuređenoj i razrovanoj površini od stepenica”.

Nesretni D. P. sa zlosretnom cipelom čekao je pune četiri godine na pravdu i odštetu u punom iznosu, na sudu je u dokaznom postupku bio saslušan, provedeno je i medicinsko vještačenje, ali je barem izbjegao psihijatrijsko vještačenje, što je, na iznenađenje sudionika u tom sporu, bio prijedlog njegova opunomoćenika.

S druge strane, začuđuje sporost tog postupka jer su tuženi Grad Zagreb i Croatia osiguranje na samom početku sudovanja priznali, kako se navodi u pravnom metajeziku, štetni događaj i odgovornost. No, protivili su se visini tužbenog zahtjeva građanina D. P.-a, s obzirom na to da mu je u ime neimovinske štete Croatia osiguranje još u rujnu 2014. isplatilo 7000 kuna.

Odgovornost je priznata, no ostale su finese – dokazivanje izravne štete od ozljede, pretrpljenog straha, izgubljene zarade i troškova liječenja te parničnog postupka.
U saslušanju je građanin D. P. naveo da je izlazio iz zgrade Poglavarstva glavnim stepenicama te je pred jednim odmorištem cipelom zapeo u rupu. Cijele su stepenice od vrha do dna bile razrovane, iako nije bilo nikakve oznake da se na njima izvode radovi. Nije bilo ni oznake za pješake. D. P. je pao ili, kako se navodi, “poletio”, te zadobio ozljede na rukama i glavi. Hitna pomoć odvela ga je u Vinogradsku bolnicu, na bolovanju je bio devet punih dana, a pomoć i njegu pružali su mu roditelji. Sud je, kako se navodi, u cijelosti poklonio vjeru iskazu tužitelja D. P.-a, jer je logičan i životan.

“Kod tužitelja po provedenom liječenju nisu zaostale trajne posljedice, pa njegova životna aktivnost nije smanjena”, navodi se u rješenju. Životna aktivnost nije smanjena, ali nije ni sudska. Naime, iako je spor trajao pune četiri godine, u ovom slučaju moguća je žalba Županijskom sudu. U tom slučaju, pravomoćna presuda mogla bi pričekati – pa barem još koju godinu.

PODIJELI