PODIJELI

Sezona nogometnog prvoligaša Intera iz Zaprešića mogla bi se okarakterizirati uspješnom ako se uzme u obzir činjenica da je osiguran ostanak u ligi.

No pitanje navijača “diva iz predgrađa” na kraju sezone zasigurno glasi: “Što da nije bilo Cibalije i Splita?” I apsolutno ima smisla. RNK Split organizacijski je u kaosu, a Cibalia je ‘proigrala’ tek dolaskom Mladena Bartolovića na klupu.

I Inter se mučio, posebice u drugom dijelu sezone u kojem je ostvario samo jednu pobjedu, a i ta je došla protiv Splita tri kola prije kraja prvenstva.

Predsjednik kluba Vladimir Pavetić, koji tu funkciju obnaša na volonterskoj razini, i sam je svjestan da ove sezone nije baš sve ‘klapalo’ kako treba:

– Prošlu smo sezonu završili na petom mjestu i bili smo izuzetno zadovoljni time s obzirom na to da smo bili povratnik u prvu ligu. Ove sezone naš je cilj bilo osmo mjesto i to smo ostvarili. Imali smo i peh s ozljedama, tako da nismo imali dovoljnu širinu klupe za bolji plasman. No na koncu smo zadovoljni plasmanom. Proljetnim dijelom nismo, i da su Split i Cibalia bili u boljoj formi, pitanje je kako bi završilo.

Zašto Inter nije bio aktivniji na tržištu u zimskom prijelaznom roku?

– Nažalost, nemamo novca za velike transfere pa teško možemo osigurati igrače koji bi bili prava pojačanja za klub. Bočkaj i Čeliković otišli su na početku sezone i odlučili smo se više orijentirati na mlađe igrače, dati im priliku. Uostalom, dugoročni je plan da se okrenemo mladim igračima i da stvaramo igrače iz vlastitog pogona. To bi nam donijelo stabilnost u prvoj ligi i mogućnost transfera od kojih klub živi.

Spomenuli ste više puta problem s ograničenošću financija, kako se Inter financira, kakve ugovore imaju igrači?

– Iznenadili biste se. Imamo dosta igrača koji su na bruto stipendijskim ugovorima od tri do četiri tisuće kuna mjesečno. Prosjek naših ugovora manji je tisuću eura mjesečno, i to bruto, dakle otprilike na razini prosječne hrvatske plaće. A igramo u prvoj ligi. Najvećim se dijelom financiramo iz transfera igrača, vrlo malo dobivamo od sponzora, a grad Zaprešić nam daje oko milijun i pol kuna godišnje.

Koji su infrastrukturni planovi kluba u budućnosti?

– Išli bismo u rekonstrukciju glavnog terena, ako ne ovo ljeto, onda iduće. Na sjeveru grada imamo prostor koji je predviđen za gradnju sportskog centra i vjerujemo da ćemo u sljedeće dvije godine na tom mjestu izgraditi tri nogometna igrališta jer nama to nedostaje.

Koji su planovi u momčadi?

– Osnovni plan i cilj je ostanak u prvoj ligi. Također želimo iduće sezone profilirati neke mlađe igrače i standardizirati ih u prvoj postavi. Trenutno smo u fazi pojačavanja momčadi za sljedeću sezonu. Naša je politika oduvijek takva da dovodimo najbolje igrače iz druge i treće lige, igrače koji su se dokazali u tim sredinama i za koje smatramo da će se uklopiti te svojom kvalitetom pomoći klubu. Ove godine smo formirali i ženski klub, nadamo se da će i ta ideja zaživjeti u idućoj sezoni. Pripreme ćemo odraditi u Zaprešiću, trajat će otprilike dva tjedna, a nakon toga se još tjedan dana selimo u Sveti Martin na Muri, gdje ćemo igrati pripremne utakmice za sljedeću sezonu. Momčad ćemo sigurno pojačati na bekovskim i pozicijama krilnih napadača.

Planiramo dovesti minimalno šest, sedam igrača koji bi pojačali konkurenciju u momčadi. O imenima ne bih jer smo već u pregovorima s nekima. Mogu potvrditi da nam se vraća vratar Krševan Santini. Nekim ćemo se igračima sigurno zahvaliti, ali to će odlučiti struka. Puljić i Kolar zasad ostaju s nama. Ima dosta ponuda za igrače, ali opet ne bih o imenima dok se nešto ne realizira. Napravit ćemo rekonstrukciju momčadi, kako je i trener najavio, jer su neki igrači ostali s nama silom prilika, neki su došli našom krivom procjenom, ali bit je da momčad na koncu funkcionira – rekao je Pavetić.

PODIJELI