PODIJELI

Taekwondo je jedan od najmasovnijih sportova u Zagrebačkoj županiji, a na zaprešićkom području postoji od 1979. godine.

Godine 1993. došlo je do spajanja klubova Sokol Zaprešić i Susedgrad, a odlaskom spojenog kluba u zapadni dio Zagreba, osnovan je novi klub, TKD Zaprešić, nositelj taekwondoa u gradu i okolici posljednjih 14 godina. U hrvatskoj teakwondo javnosti poznat je po organizaciji velikog Plemenitog turnira Zaprešić, koji je ove godine održan jedanaesti put.

Klub trenutačno ima oko 200 članova svih dobnih kategorija, zastupljenost spolova je podjednaka, a u gradu je samo nogomet masovniji. S novim članovima počeli su stizati i rezultati, ali i potreba za većim prostorom, odnosno više termina.

– Prvotno je klub radio samo u dvorani uz stadion Intera, nakon toga smo koristili termine u OŠ Ljudevita Gaja, ali nismo ih imali dovoljno pa smo izašli iz te škole, a posljednjih sedam godina radimo u predvorju dvorane Srednje škole Ban Jelačić. U početku smo imali manju dvoranu, sada imamo veću, ali ni to nam nije dovoljno, a i ne možemo je koristiti cijelu godinu, kada nam odgovara, što je velik problem, pogotovo uoči velikih natjecanja, kada se juniori i seniori pripremaju za važna natjecanja, a mi moramo izaći iz prostora jer ga grad treba za obilježavanje dana Zaprešića i sajma – objasnio je Dražen Kasulan, predsjednik kluba, koji jedva čeka useljenje u novi prostor:

– U drugom dijelu godine bit će gotova kuglačka dvorana uz srednju školu, a mi ćemo useliti u te privremene prostore ispod tribine nogometnog stadiona. Tu ćemo moći raditi cijele godine – kaže Kasulan, a tajnik kluba Viktor Romančuk se nadovezuje:

– Zadržat ćemo i ovo predvorje jer u prostoriji ispod stadiona ima mnogo stupova i nemoguće je postaviti pravo borilište 8 x 8 metara i odraditi trening sa starijim članovima. Zbog njihove sigurnosti. U drugoj fazi bi se iznad nove kuglane trebao graditi centar za borilačke sportove. Natjecanja su važan dio sporta, tako je i u Zaprešiću.

– U povijesti kluba imali smo podosta kvalitetnih juniorskih i seniorskih boraca kao što su Tihana Živković, Josipa Matić, Saša Kopeti, Luka Skender, sada su tu Ivan Vrgoč, Melani Adamić Golić (druga kadetkinja Europe, peta juniorka svijeta, aktualna europska prvakinja do 21 godine). Kod mladih imamo zanimljivu grupu kadetkinja, a kod juniora Ivu Horvatić koja bi, ako dobro odradi Prvenstvo Hrvatske, mogla ući u reprezentaciju, nedavno smo klupski bili najbolji u formama na 11. prvenstvu Zagrebačke županije održanom u Rugvici – dodaje Kasulan.

A mladi Zaprešićani vole taekwondo, čak ni sadašnji uvjeti nisu problem dok dolaze na treninge u dvoranu kod stadiona ili u predvorje srednje škole. Njima je najvažnije da imaju dobre uzore i da ih treniraju vrhunski treneri.

PODIJELI