PODIJELI

Agrokor je nedavno pristao na predstečajne nagodbe kojima je od Nikice Valentića izgubio 36 milijuna kuna, a od Željka Keruma 13 milijuna kuna. U poslovnim knjigama koncerna za 2015. godinu stoji da mu kupci duguju ukupno 5,22 milijarde kuna za isporučenu robu i usluge.

U sjeni velike operacije spašavanja Agrokora, krajem ovoga tjedna privremeno Vijeće vjerovnika trebalo bi odobriti novi kredit za likvidnost prezadužene Todorićeve tvrtke u iznosu od malo manje od 250 milijuna eura, što bi Agrokoru trebalo pomoći da do kraja godine, koliko-toliko, posluje bez nekih većih problema.

Novi krediti u najvećoj bi se mjeri trebali upotrijebiti za podmirenje novih obveza prema velikim dobavljačima, Krašu, Francku, Dukatu, Vindiji, Klari i dr., koji su nedavno odustali od obustave isporuke robe Konzumu, a samo manji dio, oko 50 milijuna kuna, trebao bi se iskoristiti za plaćanje preostalog starog duga prema OPG-ovima. Ostalih 50 milijuna kuna, što je samo kap u moru od ukupnih dugovanja Agrokora, koji su veći od 40 milijardi kuna, ali od životne važnosti za svakog malog dobavljača, trebalo bi pribaviti iz tekućih prihoda koncerna, koji i dalje radi, i tako bi se podmirio sav stari dug prema malim poljoprivrednicima.

Rupa od 3,7 milijardi kuna

Zanimljivo je da je nedavno u Nacionalu osvanula i prva službena izjava Ivice Todorića, nakon napuštanja vodstva koncerna ispod Cibonina tornja, potpisujući početkom travnja Lex Agrokor, ali zadržavajući pritom vlasnička prva, koja su neotuđiva, ali su trenutačno “na ledu”. Todorić u toj vrlo kratkoj izjavi poziva na očuvanje Agrokora, svih radnih mjesta te rješavanje problema s dobavljačima. No, teško da će svih 60.000 zaposlenih u koncernu, koje već zovu druge tvrtke iz prehrambenog sektora, posebno trgovce, ostati u njemu.

Dalje se navodi da je u razgovoru sa svojim osobnim savjetnicima, koje se ne imenuje, Todorić žestoko odbacio sve optužbe, kaže da se o poslovanju Agrokora tjednima plasiraju neistine. U koncernu nema nepokrivenih zaduženja, može se dokumentirati ulaz i izlaz svake kune, a ukupna zaduženost i vrijednost koncerna su u balansu, tvrdi Todorić preko svojih emisara.

Međutim, na kraju prvog tromjesečja ove godine Agrokor je s najvažnijih 19 tvrtki unutar koncerna od ukupno 73 u zemlji i regiji bio dužan 40,4 milijarde kuna, pokazuje nerevidirano izvješće, priopćeno je iz Agrokora.

Posljednji podatak o dugu bio je iz rujna prošle godine i tada je stara uprava izvijestila da je dug, gleda li se isti obuhvat tvrtki, 34,3 milijarde kuna. U međuvremenu se Agrokor, do imenovanja izvanredne uprave na čelu s Antom Ramljakom, zadužio kod ruskih državnih banaka Sberbanka i VTB-a te još nekoliko domaćih banaka za oko 2,4 milijarde kuna. Preostalu rupu od 3,7 milijardi kuna revizori tek trebaju utvrditi, odnosno moraju ući u trag tom dugu. Trag novca, ako se bude slijedio, pokazat će kako se upravljalo najvećom privatnom tvrtkom u zemlji i regiji.
Sad zvuči kao dobra šala, Todorić je navodno planirao i izlazak na tržište prehambenog sektora putem javne ponude dionica (IPO). Procjene vrijedosti koje su dale svjetske financijske institucije za taj dio poslovanja koncerna desegle su 2,5 milijardi eura.

Predstečajne nagodbe

Pravni stručnjaci pak tvrde da je moguće da priča oko Agrokora, kad se raspetlja niz nepoznatih detalja u koncernu, kao što je slučaj da Ledo bude jamac drugim tvrtkama u Agrokoru u iznosu desetak puta većem od svoje vrijednosti, završi i uhićenjem Ivice Todorića.

Naime, da bi iz svojeg poslovanja pokrio dug za koji je jamčio, Ledu treba otprilike čak 67 godina stabilne dobiti, poput one iz 2016. godine, i to bez uračunatih kamata.

No, ne duguje samo Agrokor, i njemu duguju, što također može biti batina s dva kraja. Primjerice, tvornica Zvečevo iz Požege, koja je ovih dana bila u štrajku, duguje više tvrtki u koncernu iznos veći od 73 milijuna kuna, za zajmove i isporučene sirovine za popularne čokolade od riže i druge delicije.

S druge strane, Agrokor je nedavno pristao na predstečajne nagodbe kojima je od Nikice Valentića izgubio 36 milijuna kuna, a od Željka Keruma 13 milijuna kuna. U poslovnim knjigama koncerna za 2015. godinu stoji da mu kupci duguju ukupno 5,22 milijarde kuna za isporučenu robu i usluge. Osim od kupaca, bivši Todorićev koncern prije dvije godine imao je još i 1,43 milijarde kuna tzv. ostalih potraživanja.

U obje kolone zacijelo se, i to u velikoj većini, nalaze i dužnici Agrokora u predstečajevima jer je koncern u 2015. godini počistio dug od 811 milijuna kuna, tako da je ostalih potraživanja preostalo samo 628 milijuna kuna.

To je bila učestala praksa, a sada se govori da će se tako morati ponašati i dobavljači Konzuma. Riječ je o otpisu 30 posto druga najvećem trgovačkom lancu u zemlji sa 700 trgovina, a nešto će se rješiti i “prebijanjem” međusobnih potraživanja. No, kad je riječ o ideji zamjene potraživanja za dionice Konzuma ili Leda, u takvoj opciji veliki dobavljači, koji su prilično izloženi tsunamiju iz Agrokora, ne vide rješenje za trenutačnu situaciju.

PODIJELI